För Sveriges över en halv miljon fritidshusägare har det blivit dags att bomma igen sommarstugan för vintern. Men att lämna huset obebott under de kalla vintermånaderna medför risker.
Bland de skador som kan drabba sommarhus är fukt- och vattenskador både de vanligaste och de klart mest kostsamma.
Omkring hälften av skadorna inträffar mellan oktober och april, då många sommarstugor står tomma.
– Var noga när du stänger av vattnet. Stäng av huvudkranen, öppna handfatskranar, töm varmvattenberedaren, och frostskydda golvbrunnar, handfat och toaletter. Många lämnar underhållsvärme på i kök och badrum, men det kan ge en falsk trygghet. Strömavbrott är nämligen inte helt ovanliga i fritidshustäta områden, och då kan det frysa till snabbt, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.
Brand och åskoväder är andra vanliga skadeorsaker. I snitt kostar de husägarna strax över 200 miljoner kronor per år.
– Det är bra att ha som rutin att dra ut alla kontakter ur vägguttagen innan man stänger igen huset. Har man ett äldre fritidshus är det också viktigt att se över eldragningarna, säger Josefin Hamilton.
Inbrott är kanske det som oroar stugägare mest, men faktum är att inbrotten står för en mindre del av skadekostnaderna för fritidshusägare.
Att skadedjur härjat i huset under vintern är en annan ovälkommen våröverraskning. Att lägga ut råttgift är förstås en beprövad metod, och kom då ihåg att lägga fram en tydlig påminnelse till dig själv och andra.