Sedan 1 januari 2015 är avdragsrätten för privat pensionssparande förändrat och sänks från 1 000 kronor till 150 kronor per månad. Förändringen medför att den som sparar mer än 1 800 kronor under 2015 får skatta dubbelt på den överstigande summan. Dessutom har regeringen aviserat om att slopa avdragsrätten helt från 2016.
Ingen panik än
Begränsningen är genomförd men det är ingen panik än, förklarar Åsa Nordström, pensionsansvarig på Sparbanken nord i Piteå.
– Vi säger åt våra kunder att de inte ska fortsätta att spara i sitt gamla pensionssparande och att de måste börja spara i en annan produkt. Det är vansinnigt att fortsätta att spara i den gamla formen, men den kund som vill kan fortsätta att spara 1 800 kronor det här året, fast då måste de komma ihåg ta bort det nästa år för att inte dubbelbeskattas, säger hon.
Nytt sparande
Pensionssparandet är viktigt och Åsa Nordström rekommenderar folk att fortsätta pensionsspara i andra former.
Vanligast är att spara i ett så kallat investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.
– Skillnaden mellan dem är att i ett investeringssparkonto får mitt dödsbo mina pengar om jag dör och har jag sparandet i en kapitalförsäkring kan jag styra vem som får pengarna och att det då är mottagarens enskilda egendom. Fördelen med bägge sparformerna är att du har en schablonskatt så den dag jag ska ta ut pengarna är det skattat och klart, förklarar Åsa Nordström.
Hon har fått en del samtal om förändringen men upplever att många är pålästa och inser vikten av att sitt pensionssparande.
– Det är som sagt ingen panik än. De som inte sparar så mycket kan spara i flera månader till innan de kommer upp i 1 800 kronor. Vi har först och främst riktat in oss på de som sparar 1 000 kronor i månaden, de behöver göra någonting innan månadens utgång, säger Åsa Nordström.
Fritt sparande
I det gamla pensionssparandet är pengarna bundna till dess att personerna är 55 år medan de nya sparformerna, som Åsa Nordström rekommenderar, är obundna.
– Nu kommer de åt pengarna om de skulle behöva. Det tråkiga kan dock bli att det nya sparandet blir ett fritt sparande och det finns en risk att pengarna läggs på annat än pension. Jag rekommenderar att öronmärka pengarna till pensionssparandet, säger Åsa Nordström.
I det gamla pensionssparandet ligger pengarna kvar och kan plockas ut vid 55 års ålder, men det går inte att föra över det gamla sparandet till den nya sparformen.