En skadad rovfågel, med befarat vingbrott, hittades av en privatperson i Jävre i förra veckan. Kontakt togs med länsstyrelsen och polisen för att få ett beslut om åtgärd.
Rådet blev att släppa ut fågeln i skogen igen vilket gjorde upphittaren frågande hur skadade vilt ska hanteras.
Lars Lundman är faunasamordnare vid polisen i Norrbotten och är polisens expert på viltvårdsfrågor i Norrbotten.
- Det är länsstyrelsen och polisen ofta i samråd med en veterinär som beslutar om skadat vilt ska avlivas räddas. När det gäller sällsynta arter satsas mer resurser för att viltet ska överleva men talrika arter ofta avlivas vid en svårare skada. Vingbrott på en örn, sparvhök eller duvhök kan vara svåra att åtgärda och där blir ofta beslutet avlivning, berättar Lars Lundman.
Olagligt att vårda hemma
Vilda djur som hittas döda tillfaller jakträttsinnehavaren, eller i vissa fall staten. En upphittad död sparvhök eller duvhök kan man få behålla men inte sälja vidare påpekar faunasamordnare Lundman.
Det är olagligt att ha vilda djur hemma längre än 48 timmar utan särskilt tillstånd från länsstyrelsen eller naturvårdsveket.
Titta till ungen
Många vilda djurföräldrar lämnar sina ungar under vissa tider på dygnet för att söka mat. Det innebär inte att de är övergivna och behöver hjälp. Ingrip inte, utan titta till ungen efter ett par timmar utan att störa djuret uppmanar länsstyrelsen på sin hemsida.
Ta kontakt
- Hittar man ett skadat vilt, ta då kontakt med polisen eller länsstyrelsen, så tar vi beslut om åtgärd. Vi har ett antal personer i Norrbotten som tar hand om och rehabiliterar vilda djur som kan räddas till ett fortsatt liv i skog och mark, berättar Lars Lundman.