Så textilsorterar du på Bredviksberget: "Särskild container"

Sedan den första januari i år måste alla sortera sitt textilavfall separat. Det får inte längre slängas i hushållssoporna.
– Vi vill gärna att Piteåborna fortsätter att skänka det som går att använda till PMU, Röda korset och Reprisen, resten får man slänga på Bredviksberget, säger Michael Bodin, affärsområdeschef för återvinning på Pireva.

Michael Bodin berättar att det nu finns en särskild container för textilinsamling på Bredviksbergets återvinningscentral. (Arkivbild)

Michael Bodin berättar att det nu finns en särskild container för textilinsamling på Bredviksbergets återvinningscentral. (Arkivbild)

Foto: Josefin Lundqvist, Pireva

Piteå2025-01-08 20:30

Varje år slänger svenskarna i snitt åtta kilo textil i soporna. En stor del av den textilen hade kunnat återanvändas och därför har det nu kommit en ny lag som ställer krav på kommunerna att samla in gamla textiler.

– Vi har satt upp en särskild container på Bredviksberget för insamling av uttjänta textilier. Piteåborna kan precis som tidigare skänka textilier som inte längre används eller behövs till välgörenhet. Vi måste bli bättre på att handla begagnat, säger Michael Bodin.

Textilavfallet som man lämnar till kommunen får inte innehålla några farliga ämnen som till exempel färgnings- och tryck-kemikalier, flamskyddsmedel och tungmetaller.

– Har man trasor som är indränkta i olja till exempel ska det sorteras som farligt avfall precis som förut, säger Michael Bodin.

Piteåborna måste själva ta sig iväg med sitt avfall. Det samlas inte upp av kommunen vid huset. Skälet är att det inte finns några mervinster för kommunen att samla in avfallet ihop med till exempel glas och metall. Textilierna måste också vara torra när de ska återvinnas.

undefined
Röda korset, PMU och Repris kan ta hand om och sälja dina begagnade kläder och andra textiler. Michael Bodin uppmanar fler Piteåbor att handla begagnat. (Arkivbild)

– Vi avvaktar beslut i EU om det blir ett producentansvar. Då får kommunen pengar från Naturvårdsverket och då blir det ju en annan sak. 

Producentansvaret betyder att de som säljer textilier ska också bekosta insamling, sortering och återvinning. Målet är att den textil som samlas in ska återanvändas på något sätt, men det finns inget sånt i norra Sverige idag. 

– Just nu går de insamlade textilerna till förbränning. Det finns några aktörer i Skåne som tar hand om och återvinner textilier, men det är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att köra textilier härifrån dit ner. Piteå kommun håller tillsammans med Boden, Kalix och Luleå kommuner, på med en upphandling för att se om det finns någon som är intresserad av att göra något med textilerna.

undefined
Det man själv tröttnat på kan bli någon annans skatt. Michael Bodin uppmanar Piteåborna att skänka fräscha textilier till välgörenhet. (Arkivbild)

Processen att ta hand om begagnade textiler är dyr, eftersom det krävs att det kontrolleras, rengörs och eventuellt lagas innan det går ut till konsumenten igen. Det krävs även att den som sorterar har koll på vad som är gångbart på secondhandmarknaden. Den nya sorteringen ger en bild av hur stora volymer som egentligen hamnar som avfall och medan utredningen pågår har medborgarna vant sig vid ett nytt sätt att sortera och startsträckan blir därför kortare när ett eventuellt nytt systemet väl är på plats. 

Så sorterar du:

Hemtextil: Är det gjort av bomull, linne, eller ull sorteras det som textilavfall. Till exempel: gardiner, täcken och kuddar som är gjorda av bomull och dun.

Mattor med blandade material till exempel dörrmattor: brännbart

Kläder som är gjorda av ull, bomull eller linne sorteras som textil. Samma sak med underkläder och strumpor. 

Obs! Kläder som är tillverkade av polyester ska sorteras som restavfall eftersom de är gjorda av plast. 

Filtar, och tröjor i fleece: Fleece är plast och ska sorteras som restavfall. 

Smutsiga trasor med till exempel olja på: Sorteras som farligt avfall. 

Disktrasor i Wettexmaterial: Disktrasor är inte textil, så det sorteras som restavfall. 

Väskor: Sorteras som textil om de är gjorda i bomull. Annars restavfall.

Obs! Skinnväskor sorteras som övrigt avfall. 

Textilproduktion

Genomsnittssvensken konsumerar ungefär elva kilo textilier per år. Textilproduktionen kräver stora mängder vatten, växtskyddsmedel som kan vara giftigt och ger stora koldioxidutsläpp. Enbart den svenska textilkonsumtionen beräknas ge upphov till fyra miljoner ton koldioxidutsläpp. Det blir ungefär 3 81 kilo koldioxid per svensk. 

Hur mycket är egentligen ett ton koldioxid? 

Enligt Zeromission motsvarar ett ton koldioxid 2 000 timmars blåsande med hårtorken eller 3 000 timmars användande av dammsugaren. Du kan äta 1 250 kilo pasta eller 380 kilo kyckling. Du kan flyga mellan Stockholm och Monaco en gång, köpa 30 par Levis jeans, åka 7 00 mil med en elbil, eller köpa fyra Macbook Air datorer om du använder varje dator i fyra år. 

Ett litet träd kan binda ungefär ett ton koldioxid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!