På barn- och utbildningsnämndens möte i december presenterade förskolechefen Elisabeth Fjällström vilka ekonomiska neddragningar hon såg att förskoleverksamheten skulle kunna göra.
Ett av Fjällströms förslag var att lägga ned nattis vilket skulle innebära en besparing på cirka 1,5 miljoner kronor. Enligt henne är det få familjer som utnyttjar möjligheten till barnomsorg på obekväma tider.
Neddragningar på 1,5 miljoner klubbades vilket innebar att man lade ned kvalitetspoolen, minskade budgeten på barn i behov av särskilt stöd och minskade förbrukningsbudgeten på Familjens hus med 40 000 kronor.
Men politikerna i bun gillade inte tanken på att lägga ned nattis och beslutade att avslå och återremittera just det ärendet.
Elisabeth Fjällström fick i uppdrag av politikerna att utreda andra alternativ för att omfördela 1,5 miljoner och få en budget i balans.
– Utifrån det kontaktade jag tre fristående förskolor för att höra om någon skulle vilja ta över nattis, men de svarade nej. Ytterligare ett alternativ var att stänga alla förskolor klockan 17 och för dem som har behov av längre tid hålla öppet tre jourförskolor någonstans i kommunen, säger Elisabeth Fjällström.
Hon undersökte också möjligheten till dagbarnvårdare, assistans av socialtjänsten och samverkan med fritids vilket skulle innebära att man har öppet 106 förskoleavdelningar till klockan 17 och efter klockan 17 är det fritids som gäller.
– I slutändan tittat jag även på att göra en förtätning i barngrupperna helt enkelt, säger Fjällström.
Men trots alla utredningsåtgärder blev lösningen på de ekonomiska problemen en helt annan.
– Vi får en priskompensation på 546 000 tusen som vi inte visste om, vi har fått till oss 100 000 kronor i maxtaxa och vi skulle spara 150 000 kronor på vikarier på nattis, säger förskolechefen.
Dessutom minskas budgeten på varje rektorsområde med 35 000 kronor, sammanlagt 455 000 kronor, vilket kan innebära större barngrupper.
– Naturligtvis är jag inte nöjd med att vi måste göra en förtätning. Men nånstans har vi ett uppdrag att ha en budget i balans och då måste vi titta på vad kan vi göra för att uppnå det. Vi är inne i slutet av april och det har redan gått fyra månader av årets budget så vi har försökt plocka lite här och där, säger Elisabeth Fjällström.