Det är förvaltningschefen Malin Westling som informerar rektorerna om sparkraven i ett brev. Bland de verksamheter som berörs inom själva skolan finns Naturskolan, Svenska balettskolan, Hörselklasserna, Cmit och Samspelsteamet som samtliga tappar en tjänst var. Övriga tjänster som försvinner finns inom den centrala administrationen.
Nu är det upp till rektorerna att besluta om tjänsterna kan finansieras inom befintlig skolbudget.
"För era verksamheter innebär internbudgeten att vissa aktiviteter och tjänster som tidigare finansierats centralt inte kommer att få central finansiering fortsättningsvis. Som enhetschefer och arbetsledare är det upp till er att avgöra om tjänsterna/aktiviteterna ska upphöra i och med att finansieringen uteblir eller om ni vill finansiera dessa ur er egen verksamhetsbudget fortsättningsvis", skriver Westling i sitt informationsbrev med stöd av utbildningsförvaltningens ledningsgrupp.
Förutom personalneddragningarna får den centrala administrationen omkring tio miljoner mindre att röra sig med. Drygt fyra miljoner kronor sparas in genom att gymnasiets resurser justeras.
Förskolans resurser minskar med 2,1 miljoner kronor och dessutom tillkommer besparingar på 1,6 miljoner genom att pedagogistorna inom förskolan försvinner. För grundskolans del handlar det om besparingar på drygt en miljon kronor förutom de fem tjänster som försvinner om man räknar in neddragningen inom elevhälsan.
När brevet till rektorerna skickades ut hade fackförbunden fått en övergripande bild om åtgärderna som beslutats för att få en budget i balans.
"Facken är därmed informerade om den neddragna finansieringen centralt. Däremot vet de ännu inte vad neddragningarna kommer att leda till konkret eftersom det är ett beslut som ligger på enhetsnivå, hos er arbetsledare", skriver Malin Westling.
Besparingen är beräknad på helåret 2019 och eftersom budgeten fastställdes först 27 februari blir det två månader mindre att arbeta in besparingarna på. Att detta kan bli problematiskt är förvaltningsledningen medveten om.
"Därför finns det förståelse för eventuella underskott vilka är hänförliga till den här problematiken. Därmed blir det er uppgift att dels besluta om hur fortsättningen ska bli och dels genomföra samverkan med facken kring förändringarna på lokal nivå. Om ni behöver stöd i denna process så ta kontakt med personalspecialisterna", skriver Malin Westling.