Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Den årliga vinterkräksjukan har inte fått fäste i länet än. Många har drabbats av vanlig magsjuka, men endast ett fåtal fall har hittills visat sig vara just vinterkräksjuka.

Många får vinterkräksjuka mellan november och april, men är vanligast i februari och mars. Det finns en risk att epidemin kommer tidigare än vanligt i år.

Många får vinterkräksjuka mellan november och april, men är vanligast i februari och mars. Det finns en risk att epidemin kommer tidigare än vanligt i år.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

PITEÅ2015-12-03 15:30

Folkhälsomyndigheten har uppmärksammat att antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka på vårdguidens webbplats 1177 har passerat den gräns som indikerar att spridningen har tagit fart. I Norrbotten är det några personer som har insjuknat.

– Det har kommit ett par fall, men det har inte dragit i gång riktigt än. Den här mätningen som Folkhälsomyndigheten gör stämmer väl med antalet positiva fall, när det sticker i väg då är det på gång. Jag skulle tro att det bryter ut den här veckan, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.

Kan bli tidigare

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och är mycket smittsam. Många får vinterkräksjuka mellan november och april, men är vanligast i februari och mars. Risken är att epidemin kommer tidigare än vanligt i år.

– Enstaka fall har börjat komma och det sprider sig fort, men jag hoppas att vi klarar jul och nyår i alla fall, säger Anders Nystedt.

Vinterkräksjuka är en av de mest smittsamma sjukdomar vi har, enligt Anders Nystedt, och därför riskerar många att bli sjuka då det bara behövs en liten smittdos för att bli sjuk. Däremot finns det vissa personer som aldrig får vinterkräksjuka även om de blir utsatta för viruset.

Handhygien viktig

I fjol minns han sjukdomsutbrottet som ganska lugnt. Det blev en lång period i mars, men det var inte så intensivt. Det är svårt att förutspå hur omfattande det väntas bli men var och en kan göra sitt för att minska risken att bli sjuk. Handhygien är a och o. Handsprit hjälper inte mot det här viruset så händerna ska tvättas med tvål och vatten.

För den som har varit sjuk gäller det att tänka på att man är smittsam ett tag efteråt också. Man bör stanna hemma från jobb/skola i minst två dygn.

– Fast du är inte virusfri då heller, men mängden har minskat kraftigt, säger Anders Nystedt.

Därför uppmanar han också de som har varit sjuka undviker att laga mat och hantera livsmedel för att undvik att sprida viruset vidare.

Den i familjen som är sjuk bör ha en egen toalett och som sedan bör rengöras med klorbaserat rengöringsmedel.

Smittspridning är vanligt på institutioner, men den senaste tiden har det blivit bättre.

– Vårdhygieninsatser, dels på sjukhus men även på sjukhem och kommunala hem, har blivit bättre. Sköts den basala hygienen noga och att det städas efter patienterna med klorbaserade skurmedel minskar risken för spridning, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!