Så skyddar du dig från solens skadliga strålar

Solglasögon är så mycket mer än UV-skydd.Numera finns även så kallade glada linser så att bäraren kan tillgodogöra sig serotonin som annars blockeras av vanliga solglasögon.

Glada linser är det nya. En typ av solglasögon som släpper igenom våglängder där receptorerna av serotonin finns. Optiker Daniel Åström visar.

Glada linser är det nya. En typ av solglasögon som släpper igenom våglängder där receptorerna av serotonin finns. Optiker Daniel Åström visar.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-04-03 15:11

Ett öga har ett naturligt skydd mot uv-strålar. Ungefär 60 procent filtreras bort av våra egna ögon.

Optiker Daniel Åström menar att solglasögon är så mycket mer än skydd för uv-ljus.

– Vill man bara skydda sig från det kan man ta gladpack och hålla framför ögonen, det blir hur billigt som helst.

Skadligt ljus

Det skadliga infrarödaljuset (ir-ljus) kräver mer.

– Mineralglas filtrerar bort detta, en plastlins släpper rakt igenom. Är man i fjällen vid påsk så behöver man glas som tar bort ir-ljus för då är det infrarödaljuset som kraftigast. Strålningen av detta skadar ögonen.

Däremot, när det handlar om UV-ljus, både B och C, blockerar den enklaste typ av sollins detta.

– Skyddar man sig inte mot detta riskerar man att få gråstarr. Det är den totala ljusintensiteten som är farlig för ögat inte uv-strålningen.

Polaroid

Polaroid är populärt att prata om när solglasögon ska köpas. Att det ska vara polaroid är många övertygade om är en kvalitetsstämpel.

– Polaroid är ett raster, en persienn som skjuter våglängder i en viss riktning. Det är ett bra filter mot reflexioner i plana ytor som vatten till exempel. Men polaroid är ingen kvalitetsnorm.

Har man båt och är på sjön kan det vara skönt med polaroid men nackdelen är att du med polaroid inte kan se på en gps eller en smartphone.

– Det blir svart, du ser ingenting. Men är du flugfiskare vill du ha polaroid så att du kan se genom vattenytan.

Barns ögon

Att skydda ögat mot solljus är viktigt. Nuförtiden har de flesta småbarn små glasögon på näsan.

– Tyvärr sitter de dåligt på många barn, hänger lite på sniskan och låter ögat vara synligt. Du kan ha hur bra glas som helst men det gör ju ingen verkan om bågen sitter dåligt och inte täcker ögat. Barns ögon är extra känsliga för strålningen.

Just hur bågen sitter är viktigt.

– Vissa bågar stänger ute mer ljus, till exempel sportbågar och de som är lite mer rundade. Det är en viktig aspekt att tänka på när man köper. Att de ska sitta bra för då fungerar de bättre, säger Åström.

Glada linser

När det gäller färgen på glasen så finns vissa riktlinjer. Då ögat är mest känsligt mot blå våglängder är blått glas inte att rekommendera.

– Blå linser bombarderar ögat med det som det är mest känsligt för.

Grågröna toner är bra, där uppfattar ögat bakom glasen färgen korrekt.

En 85 procentig koncentration av färg är det bästa.

– Vissa billiga glas är väldigt mörka. Det kan ge problem om man kör bil in i en tunnel eller ett p-hus. Då ser man dåligt. Har man för ljus ton på glasen kan det bli jobbigt för ögat, säger Åström.

Ett av de nyare inslagen på marknaden är den så kallade glada linsen. Den skyddar ögat bra men släpper in våglängder av ljus där receptorerna för serotonin ligger. Det innebär att bäraren tillgodogör sig den goda delen av ljuset. Vanliga solglasögon blockerar dessa goda strålar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om