Så ska trycket på förskolan i Infjärden minska

Det hårda trycket på förskola och skola i Infjärden fortsätter. Situationen avhjälps med nya avdelningar, moduler och hyrda lokaler. Men köerna är kvar.

Trycket på förskola och skola är fortsatt hårt i Infjärdenområdet med långa köer. Men inte bara där, utan även andra områden, varför en ny strukturplan ska tas fram. Det har hänt mycket sen 2012.

Trycket på förskola och skola är fortsatt hårt i Infjärdenområdet med långa köer. Men inte bara där, utan även andra områden, varför en ny strukturplan ska tas fram. Det har hänt mycket sen 2012.

Foto: Johnny Gustavsson/arkiv

Piteå2021-03-14 20:00

Livet på landet

– Det ser inte bra ut, tyvärr, säger förskolechefen Elisabeth Fjällström som brottats med det här problemet i flera år nu. 

– Det är många i kö som skulle behöva plats nu, men vi har inga platser att erbjuda, säger Fjällström.

Hon berättar att man de senaste åren öppnat flera nya förskoleavdelningar, använder sig av "tillfälliga" moduler och hyr lokaler av bland andra EFS i Sjulnäs. Ändå får inte alla som önskar plats.

– Vi har 12–15 barn i kö, när vi inte kan ge dem en plats i Infjärden ringer vi upp och hör om vi ska erbjuda plats i något annat område, men de flesta väljer att fortsätta köa, ta ut föräldraledighet och avvakta till en plats blir ledig.

Elisabeth Fjällström säger att förvaltningen hela tiden söker lokaler och lösningar. Vid Roknäsgården, som i dagsläget är ett kombinerat äldreboende och en förskola, fortsätter man utöka.

– Det finns en sårbarhet i att ha små enheter, därför är det bra med nya avdelningar i befintlig förskola. Vi har sex avdelningar i Roknäsgården och utökar nu med en sjunde som ska vara klar i mars–april, berättar hon.

Då minskar trycket något, men problemet som sådant är inte helt löst. 

– Nej, det är ju trångt i skolorna också, vi har moduler både i Svensbyn och Sjulnäs och i Böle har de äldsta förskolebarnen flyttat till en modul intill skolan.

Bristen på lokaler och de långa köerna till både förskola och skola har att göra med den skolstrukturplan som togs fram 2012. Då var bekymret ett minskande elevunderlag och kommunen ville spara pengar genom att avyttra lokaler.

Ett lägsta elevantal för en skola slogs fast och ledde till nedläggningarna av byaskolorna i Altersbruk, Hemmingsmark, Lillpite och Blåsmark.

Men sedan hände något. Babyboomen var ett faktum och i dag råder lokalbrist, både ute i byarna och i centrala Piteå. Där förväntas dock den nya skolan i anslutning till Christinaskolan i kombination med den nya förskolan på Strömnäsbacken lösa en del av utrymmesbristen.

På en direkt fråga berättar dock utbildningsförvaltningens chef Malin Westling att en revidering av strukturplanen ska göras. Det var på tapeten redan 2018 men sköts av olika anledningar på framtiden.

– Och nu har vi en pandemi som ställer till det. Vi vill göra en ordentlig genomlysning med en öppen medborgardialog och det går inte att göra nu, men kanske framåt hösten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!