Karin Brodin är den femte generation som driver Polarbröd. Hon är tillsammans med sin syster mycket miljömedveten och därför medveten om att något måste göras för att företaget ska kunna hålla på i 133 år till.
Det handlar om hållbar utveckling.
– Vi har inte så lång tid på oss utan det måste hända saker nu, sa hon när hon föreläste på Krokodil, ditbjuden av Piteå Nya Föreläsningsförening.
Sticker ut hakan
Brödföretaget har lagt en tioårsplan. Tre år har gått och om sju år ska företaget vara ett helt hållbart företag.
– Vi sticker ut hakan, det är bättre att försöka än att inte göra det. Vi vill göra vad vi kan och har satt upp mål.
Systrarna Bodin tog över företaget 2006 och sedan dess har miljöarbetet stått högt på agendan.
Analyser har gjorts för att utröna var de största belastningarna finns och förvånande nog var det inte transporterna.
– Nej, det var spannmålet vilket förvånade mig. I dag är 86 av ingredienserna fossilfria. Vi jobbar tillsammans med Lantmännen för att kunna använda ett vetemjöl som är bättre för miljön.
Bättre plast
Brödet transporteras till största del på tåg. Företaget äger fyra vindsnurror, de finns i Dalarna.
– Vindkraftverken motsvara vår elförbrukning, där har vi nått vårt mål.
Polarbröd vill vara etiskt, miljömässigt och sunt.
– Vi hoppas att brödet ska smaka godare när man vet att det är miljövänligt.
Det senaste är närodlad plast. Polarbröd och Ica har blivit nya samarbetspartner i projektet. Ett samarbete mellan nordiska företag som innefattar hela tillverkningskedjan för biobaserad plast, från skog till förpackning.
Målet är att få kretsloppsbaserade förpackningar utan fossila råvaror.
– Det är nu det händer och det går inte att blunda längre och sluta lotsas att vår planets resurser är oändliga.