För att kunna uppfylla visionen har de tillsammans med handlarna tagit fram fjorton punkter som behöver arbetas med.
Vem måste dra det tyngsta lasset för att stärka handeln?
– Alla inblandade måste bjuda till. Butiker, krögare, Piteå kommun och fastighetsägare. Det är ett symbiosarbete och inte så lätt som att lasta över ansvaret på någon enskild part, säger Helen Röckner, ordförande i Destination Piteå.
En av de viktigaste punkterna som tas upp i strategin är att utveckla konceptet "hemtrevlig shopping". E-handeln är svår att tampas med då priserna på nätet kan vara omöjliga att matcha. Då får man konkurrera på annat sätt. Tanken är att det ska vara mysigt att handla i Piteå.
– Där får man ju bland annat utveckla stadsrummet. Som seglen på Uddmansgatan som blåst ner. Sånt måste hållas efter och där har så klart kommunen en roll, säger Helen Röckner.
Trenden är att butiker flyttar in i gallerior eller ut på externhandelsområden, som Backcity. Men på Destination Piteå tror man inte att det förstör tanken med att Piteå ska vara hemtrevligt att handla i.
– Det handlar om att anpassa kostymen. När kedjor och större affärer flyttar in i galleriorna så ger det plats för de unika lokala butikerna att synas i skyltfönstren runt om. När träkronan invigs så kommer de här små charmiga butikerna få ett jättelyft, det är jag säker på, säger Robert Lindgren, vice ordförande i Destination Piteå.