Så ska Piteå se ut i framtiden

Arbetet med Översiktsplan 2030 har gått in i en ny fas. Just nu ställs det nuvarande förslaget till hur Piteå ska se ut år 2030 ut till allmän beskådan i Stadshusets foajé samt på Stadsbiblioteket.

Grundsten. "Det här är ett dokument som lägger en grund så att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt flera gånger om", säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Grundsten. "Det här är ett dokument som lägger en grund så att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt flera gånger om", säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2016-07-22 19:00

80 yttranden kom in till kommunen vid den senaste remissomgången. Då är inte de åtskilliga samtal och medborgardialoger inräknade, som också föregått det förslag till Översiktsplan 2030, som nu ställs ut i Stadshusets foajé och på Stadsbiblioteket. Efter att utställningen avslutas den 15 augusti har Piteborna chans att tycka till om översiktsplanen igen. I stora drag handlar översiktplanen om hur mark- och vattenanvändningen i Piteå ska se ut de kommande åren.

– Det här är ett gigantiskt arbete. Vi har hållit på med det i tre år nu, så en översiktsplan är ingenting man gör i en handvändning, säger Helena Stenberg, kommunalråd (S).

Från början bestod planen av tre separata planer; Stadsbygd-, Landsbygd- och Skärgårdsplan. Dessa har nu omarbetats till en stor handling, som ska vägleda kommunens politiker, tjänstemän och kommunala bolag under de kommande knappa 15 åren.

Målet, 43 000 Pitebor 2020 har knappast gått någon förbi. 2030 är målsättningen att vi ska vara 46 000.

– Vi har helt klart förutsättningar för att lyckas, det har vi. Men takten på befolkningsökningen just nu är lite för långsam. De här målen är ingenting vi har satt upp bara för att det är coolt, utan vi måste bli fler för att säkra välfärden i vår kommun framåt, säger Helena Stenberg.

Den kanske mest centrala frågan i översiktsplanen är var Piteborna ska bo i framtiden.

– Väldigt många diskussioner och synpunkter vi har fått in har handlat om bostäder. Och det är ju givetvis en jätteviktig fråga, säger Stenberg.

Det största planerade området för framtida bebyggelse sträcker sig från Strömnäs till Norra Pitholm. Men även stadskärnan ska byggas ut. Bland annat på området kring busstationen och en bra bit längs med Bergsviksvägen finns det planer för framtida tomter.

I förslaget till översiktsplan finns fem landsbygdscentra och tre stadsdelscentra. Det är Hortlax, Roknäs/Sjulnäs, Norrfjärden, Rosvik och Jävre samt Öjebyn, Munksund och Bergsviken.

– Det är de här platserna vi kommer att utgå från, till exempel när vi planerar för framtida flerfamiljshus. Här är det tänkt att det ska finnas tillgång till både offentlig och kommersiell service och stråk för kollektivtrafik.

– I ett sånt här arbete blir det lätt att stad och landsbygd ställs mot varandra, och så ska det absolut inte vara. Vi behöver utveckla hela Piteå och då gäller det både stad och landsbygd. Däremot måste man vara tydlig med vad man satsar på. Vi kan inte säga att vi ska satsa på allt överallt, säger Helena Stenberg.

Översiktsplan 2030

Översiktsplanen består av tre huvudsakliga områden:

Utgångspunkter, som bland annat beskriver Piteå kommuns strategiska områden och övergripande mål. Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är också en utgångspunkt för översiktsplanen.

Strategier, läs mer om de fem huvudsakliga strategierna här nedan.

Konsekvenser och genomförande, beskriver bland annat översiktsplanens sociala, ekologiska och ekonomiska konsekvenser samt hur kommunen fortsätter arbeta för att uppfylla översiktsplanens mål och strategier.

De fem huvudsakliga strategierna är:

En modern landsbygd och en levande stadskärna, handlar bland annat om hur vi ska gestalta våra framtida byggnader och hur vi ska hantera vårt avfall och VA-försörjning.

Klimat, hälsa och säkerhet, handlar bland annat om hur vi ska vidareutveckla en hållbar energianvändning och hur medborgarnas säkerhet och hälsa beaktas i planprocessen.

Hållbara resor och transporter, handlar bland annat om hur trafikmiljön ska anpassas både för persontrafik och godstransporter, samtidigt som gång- och cykelvägnätet ska locka fler till att gå och cykla.

Havet, vattnen och naturen, handlar bland annat om hur skärgården ska tillgängliggöras genom god infrastruktur och hur naturen ska värnas, utvecklas och skötas.

Näringsliv och sysselsättning, handlar bland annat om hur fler arbetstillfällen ska skapas och hur stadskärnan fortsatt ska erbjuda en kombination av shopping och aktiviteter.

Utställningshandlingarna samt ett digitalt kartverktyg för medborgare finns på kommunens hemsida.

Källa: pitea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!