Turerna har varit många kring Munksund 5 som sjönk i Inre fjärden för cirka 60 år sedan. Misstankarna om att båten innehåller 6 000 liter olja och utsläpp runt vraket har gjort bärgningsläget akut.
Kommunens första upphandling av bärgningen vanns av Luleåföretaget Vägsäk till en kostnad av 1,1 miljoner kronor. Upphandlingen var dock så pass otydlig att den fick avbrytas och ersättas av en ny där anbudstiden gick ut i mitten av april.
Nu står det klart att lokala Marine Solutions MG, med huvudkontor på Norrmalm i Piteå, får jobbet att lyfta upp vraket till en kostnad på 3,4 miljoner kronor.
Johan Wirtala, avdelningschef på Piteå kommun, är nöjd.
– Det känns bra att vi har kommit vidare i processen nu och vår hållning är att Munksund 5 ska stå på uppställningsplats senast sista oktober innan isen börjar lägga sig. Arbetet behöver göras på ett väl planerat och säkert sätt, eftersom det är oklart hur mycket olja som finns i fartyget i dagsläget, säger han.
Bärgningsarbetet är uppdelat i två etapper – del 1 består av själva bärgningen och att den sker på ett säkert sätt, att ställa upp Munksund 5 på en uppställningsplats och utföra sanering. Del 2 handlar om att se till att eventuella läckage från båten inte hamnar i naturen under hela uppställningstiden.
Jan Lindbäck, vd Marine Solutions MG, berättar att arbetet ska genomföras med företagets stora flytkran Lodbrok som kan lyfta 260 ton.
– Det har propellrar och kan flytta sig själv, men ska den röra sig längre sträckor flyttas den med hjälp av bogserbåt. Den är upptagen i Göteborg, Varberg och lite i Stockholm fram till slutet av augusti, så det känns bra att ta det då, säger han.
Under bärgningsarbetet hyr man in dykare som placerar vajrar under Munksund 5 för att göra ett säkert lyft.
– Vi tar upp den till vattenlinjen och tömmer den på vatten och eventuell olja. Sedan ska den lyftas upp på land, tanken är att ställa den på kajen på Sandholmen. Man har beräknat att båten väger mellan 70 och 100 ton, säger Lindbäck.
Han tror inte båten är sönderrostad eftersom den har legat i sötvatten.
– Det är nog inget jättebekymmer. Men vi får vara försiktiga när vi lyfter den, det är ju stor risk att den sitter fast i dyn och att det går lite tyngre i början. Man sätter lite spänn på den och väntar ett bra tag innan man lyfter lite till och lite till, säger Jan Lindbäck.
Om uppgifterna om tjockolja ombord när båten sjönk stämmer, ingår saneringen också i Marine Solutions uppdrag.
– Är det riktig tjockolja måste man nästan värma för att få ut den. Men jag har svårt att tro att det är den värsta sortens tjockolja för då måste man ha haft 60 grader varma tankar när man använde den. Det kan vara något mitt emellan, det finns olika kvaliteter på tjockolja, säger vd:n.
Statusen på båten avgör om man måste göra saneringen i vattnet eller om den kan göras på land.
– Om man bedömer att vi kan lyfta upp den så den blir torr så ställer vi den på flytkranen. Är den i väldigt dåligt skick måste man sanera och ta ut oljan direkt när den ligger i vattenbrynet så man inte bryter i skrovet, säger Jan Lindbäck.
Man räknar med att bärgningen av båten bara tar några dagar när man väl fått flytkranen på plats vid Inre fjärden.