Tanken var att polis, kommunfolk, fastighetsägare och andra berörda skulle träffas för att gemensamt ta krafttag för att motverka klottret i kommunen. Nu blev det inte riktigt den uppslutning som arrangörerna hade önskat, då endast en handfull av de inbjudna dök upp. Linda Lasu, säkerhetssamordnare på kommunen, Jan Käll från fastighetsförvaltningen och Bo Hedlund, kommunpolis, gjorde ändå sitt bästa för att beskriva den rådande "klottersituationen", visa aktuell statistik och berätta hur man arbetar för att komma tillrätta med klottret.
2015 antogs en gemensam riktlinje för att motverka klotter och skadegörelse i Piteå. Syftet var att skapa ett generellt förhållningssätt och arbetsordning i kommunens förvaltningar och helägda bolag. Eftersom det inte bara är kommunens fastigheter som drabbas bjöd man på torsdagen in även andra att ta del av det arbete som görs.
Linda Lasu började med att berätta om det styrdokument som kommunen använder och där snabb sanering lyftes fram som en åtgärd som motverkar att klottret sprider sig.
Jan Käll berättade om att Stadsberget är den av kommunens fastigheter som är klart mest utsatt för klotter men att kamerabevakning haft en dämpande effekt.
– Stadsberget ska vara en allmän mötesplats där det ska vara trevligt att vistas, sade han.
Bo Hedlund visade statistik över anmälda skadegörelsebrott över åren, där en kraftig ökning 2008 gjorde att man tog tag i saken.
– Sedan vi aktivt började jobba mot klotter har antalet anmälningar sjunkit, vilket vi är glada för. Samverkan mellan myndigheter är a och o.