Under 2021 blev den ökade förekomsten av jättebalsamin ett problem i kommunen och under förra året blev det stort. Ronny Nyström, som då var tillförordnad parkchef, förklarade att man i somras lade stora resurser på att bekämpa den invasiva växten, bland annat i Hortlax, på Degeränget och i Munksund.
Det togs in extra resurser för att klara arbetet men det räckte ändå inte till.
För att få bukt med problemet, eller åtminstone hejda spridningen började kommunen då planera att inför sommaren 2023 tillskapa en särskild grupp med uppgift att jobba med bekämpning. Nu har de planerna tagit fastare form.
– Tanken är att en del av kommunens feriearbetare ska jobba med det och att vi skjuter till en handledare. Tilldelningen av ferieplatser är ännu inte klar men vi tror det blir en riktigt bra sysselsättning, säger Ronny Nyström.
Slopandet av budgeten för bekämpning av invasiva arter på statlig mark tror han absolut kommer att påverka men han ser inte att kommunen skulle gå miste om några bidrag man räknat med.
– Som jag förstått det kunde man få pengar för att kartlägga förekomsten av invasiva arter och jag bedömer att vi har bra koll på var vi har bestånd av jättebalsamin, som jag upplever är det stora problemet.
Ska kommunen söka något bidrag för bekämpning?
– Nej, inte vad jag tror. Markägaren, som i det här fallet är kommunen, är skyldig att bekämpa jättebalsaminen på den egna marken.