Snart är det dags för det numera årligen återkommande arrangemanget Hemlängtan i Stockholm. Det är Luleåregionen, Luleå, Piteå, Älvsbyn, Boden och Kalix kommuner, som står bakom evenemanget som i år har ett nytt upplägg.
– För att göra arrangemanget mer anpassat efter barnfamiljer kommer vi att hålla till på Junibacken som vi tror är en attraktiv plats för inte minst den här målgruppen. Vi vill möta dem på deras villkor, säger Jörgen Hult.
Han arbetar till vardags som varumärkesansvarig vid Piteå kommun och är i det här sammanhanget kommunens representant.
– Vi kommer att sätta stor vikt vid det personliga samtalet, så i stället för långa föreläsningar på någon scen blir det bara någon kortare dragning för att göra det enkelt att mingla runt, låta barnen roa sig och samtala med företagen som är på plats på anläggningen. De här företagen kan då berätta om vad de har på gång och vilka jobbmöjligheter som finns här.
Hemlängtan arrangeras den 6:e april och arrangörerna siktar på att få med sig 25 företag från samtliga fem kommuner. Det totala besöksantalet var ifjol 275 personer, men i år är målet att komma upp i åtminstone 500.
– Vi vet att det bland utflugna länsbor finns ett stort intresse för vad som händer i regionen. Och det händer hela tiden massor, så det finns mycket att berätta om för alla som en gång lämnat vår region, säger Jörgen Hult.
Utöver arrangemanget på Junibacken så blir det kvällsmingel på en boulebar i centrala Stockholm på kvällen.
– Där kommer alla som deltar ha möjlighet att träffa företag från regionen, knyta nya kontakter, spela boule och ha trevligt. Även om man som nyligt utflugen inte känner sig redo att vända hemåt ännu så är det ett bra tillfälle att skaffa sig kontakter och helt enkelt hålla sig uppdaterad. Man vet aldrig när man känner för att komma hem igen.
Men vad är huvudsyftet med att arrangera Hemlängtan?
– För varje år som går blir befolkningen ett år äldre. Vi blir färre och färre som kan jobba och betala skatt. Vi blir även färre som kan se till att utföra det arbete som behövs för att behålla den standard och service vi har i regionen i dag. Blir vi inte fler människor kommer vi bli tvungna att sänka servicegraden. Det känns inte som något roligt alternativ så vi vill jobba för att vidhålla och förhoppningsvis förbättra servicen snarare, säger Jörgen Hult och tillägger:
– Dessutom behöver våra företag hitta kompetens. Det är brist på lärare, ingenjörer, sjuksköterskor och många andra yrken. Tittar vi framåt ser det ut att eskalera, så vi måste helt enkelt göra vad vi kan för att locka arbetskraft. Och vi vet att många flyttar för att se något annat, men sedan vill man ofta komma hemåt igen. Då gäller det att knyta kontakt med de här personerna och underlätta så flytten hit blir enkel och smidig.
Och apropå enkelhet så är det just detta som man trycker lite extra på när man träffar barnfamiljer.
– Det tar inte många minuter att köra och lämna barnen på förskola, träningar och liknande. Alla med barn vet hur svårt det kan vara att få ihop vardagspusslet och då är logistiken oerhört viktig för att uppnå en god livskvalité, säger Jörgen Hult.