Så ska de falska automatlarmen minska

De automatiska brandlarmen har ökat – upp till 97 procent av larmen i Norrbotten är dessutom falska. "Vi måste få ner antalet, det stiger hela tiden", säger Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå/Älvsbyn.

"Vi har väldigt många automatiska brandlarm och antalet larm tenderar att öka" säger Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå/Älvsbyn. (Arkivbild)

"Vi har väldigt många automatiska brandlarm och antalet larm tenderar att öka" säger Torbjörn Johansson, räddningschef Piteå/Älvsbyn. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-02-18 05:00

Räddningstjänsten Piteå-Älvsbyn har i dagsläget flertalet brandlarm från automatiska brandlarmanläggningar kopplade till sig via SOS Alarm. 

– De automatiska brandlarmen är jätteviktiga och bra, men 95 procent av dem är onödiga. Det kan vara allt från att en brödrost står på till tekniska fel eller att det är hantverkare som är orsaken. Att det inte handlar om någon brand, säger Torbjörn Johansson.

Räddningstjänsterna i länet har nu gjort ett gemensamt arbete för att jobba på ett likartat sätt kring automatlarmen, syftet är att få ner antalet.

Torbjörn Johansson uppger att ett automatlarm alltid innebär att avbrott i verksamheten, varje år har man dessutom ungefär 30 "dubbellarm", att det kommer flera larm samtidigt och man måste prioritera.

– Då kan vi hamna på fel plats, säger han.

Räddningstjänsterna i länet har tagit fram ett avtal och taxa för automatiska brandlarmanläggningar anslutna till dem, när det gäller Piteå och Älvsbyn klubbades det nyligen av kommunfullmäktige.

Den nya taxan består av en anslutningsavgift som första året är på 4 499 kronor. Sedan är årsavgiften 2 581 kronor. Dessutom faktureras fastighetsägaren 5 028 kronor om larmet visar sig vara falskt.

Räddningstjänsten Piteå/Älvsbyn är en gemensam organisation, men taxorna för automatlarm har hittills sett olika ut i de två kommunerna.

– Så kan vi inte ha det, säger Torbjörn Johansson som uppger att Piteå och Älvsbyn var först med att anta den nya taxan. Kommunfullmäktige klubbade dem redan i slutet av november 2020.

– Men det blir ingen anslutningsavgift på 4 499 kronor för dem som redan har avtal med oss sedan tidigare. Grundavgiften blir på det stora flertalet lägre, men nu får man betala för de onödiga larmen istället, säger Torbjörn Johansson.

Samtidigt ser taxorna i de två kommunerna i dag olika ut.

– I Piteå har vi en högre årlig avgift men man behöver inte betala för utryckning om det inte är väldigt många. I Älvsbyn har vi ingen årlig avgift, men då får de redan i dag betala för alla onödiga larm, säger Torbjörn Johansson.

Han menar att tanken är att fastighetsägare med automatiskt brandlarm ska prioritera dem, upptäcker de att larmet är falskt och hinner ringa motbud så blir det också en halvering av utryckningskostnaden.

Kostnaden för onödiga larm höjs den första maj i Piteå och Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!