Så ska behovet av hyrläkare minskas

Landstingets kostnader för stafettläkare ökar - igen. För 2012 förväntas notan sluta på 170 miljoner. Just nu görs en landsövergripande satsning av SKL för att minska alla landstings och regioners beroende av bemanningsföretag.

Kostnaderna för stafettläkare ökar för landstinget i år igen. Norrbottens situation är dock inte unik. SKL står bakom en rikstäckande strategi för att minska behovet av bemanningsföretag för landets landsting och regioner.

Kostnaderna för stafettläkare ökar för landstinget i år igen. Norrbottens situation är dock inte unik. SKL står bakom en rikstäckande strategi för att minska behovet av bemanningsföretag för landets landsting och regioner.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

PITEÅ2012-11-09 12:50

2009 120  529 000   kronor

2010 122  005 000  kronor

2011 145  361 000  kronor

Prognosen för 2012 är att hyrläkare kommer att kosta Norrbottens läns landsting 170 miljoner.

Det saknas ett trettiotal läkare inom primärvården i länet. 30 läkare, som gått i pension, jobbar fortfarande i olika omfattning och Norrbotten är med i toppstriden över de landsting i landet som betalar mest för stafettläkare.

Situationen för Norrbotten är dock inte unik. De senaste fyra åren har Sveriges landsting och regioner lagt ut cirka två miljarder årligen på att hyra in vårdpersonal.

"Likadant"
SKL (Sveriges kommuner och landsting) håller just nu på med en övergripande satsning för att minska landstingens beroende av bemanningsföretag.

- Det är svårt för ett enskilt landsting att ta ett grepp om stafettläkarproblematiken, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Ingrid Stridsfeldt, personaldirektör för landstinget i Norrbotten, sitter med i den grupp som arbetar med att ta fram strategin.

- Det ser ungefär likadant ut i alla landsting. Vissa har bättre förutsättningar, en bättre geografi, närmare till kontinenten och närmare till centrala delen av landet. Men alla landsting använder bemanningsföretag.

"Inga quick fix"
Strategin är inte klar än, den ska presenteras i december.

- Den är under förankring hos landstingsdirektörerna nu så jag kan inte lämna några uppgifter men det finns inga quick fix. Det handlar om att jobba bra med upphandling, se till att man tänker till när man bemannar och man kan jobba tillsammans när man gör upphandlingar.

Det sistnämnda gör de fyra norrlandstingen, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, i dag. Kent Ögren ser ytterligare gemensamma beslut som skulle kunna förbättra situationen.

- Vi skulle kunna bestämma att vi inte hyr in läkare av varandra.

I dag kan läkare som är anställda vid ett av landstingen verka som hyrläkare hos något av de andra tre under sin lediga tid.

Arbetstider
En annan fråga som diskuteras är en förändring av läkares arbetstider. Att schemalägga läkare på kvällstid istället för att de ska ha jourtjänstgöring.

- Om vi skulle orka politiskt att driva att förlägga läkarnas arbetstider på schema som för alla annan personal skulle det ha effekt, säger landstingsrådet.

Varför gör ni inte det då?
- Om vi driver frågan för hårt riskerar vi att tappa ett antal läkare som går någon annanstans istället.

- Det är ingenting vi kan besluta som ett enskilt landsting.

Långsiktigt
Ytterligare en tankegång är att anlita bemanningsföretag för långsiktigare personalförsörjning.

- Det finns en idé om att, istället för att köpa in doktorer styckevis och veckovis, be att få ett pris när vi upphandlar på vad det skulle kosta att försörja exempelvis Arvidsjaurs vårdcentral under en tvåårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om