Så ska årets lopp bli till en folkfest

LÅNGLOPP. Naturromantiker och vinnarskallar kommer att slåss om utrymmet på isen längst med den bothniska skärgården den 9 mars. Då går nämligen Bothnialoppet, det enda långfärdsskridskoloppet på havsis, av stapeln för andra året i rad.- Vi vill att det ska vara en folkfest, sade Björn Dahlfors vid Bothnialoppets presskonferens på måndagen.

Piteå2008-01-29 00:00
PITEÅ (PT)Med knappt en månad kvar till sista anmälningsdag har 420 personer anmält sig till årets upplaga av Bothnialoppet. Det är en enorm ökning från förra året. För att kunna garantera ett behagligt lopp för deltagarna har arrangörerna valt att sätta ett tak för antalet åkare. Högst 1 000 skridskoentusiaster får plats i startfältet.

- Tanken bakom det är att vi vill kunna upprätthålla en bra kvalitet och service för dem som åker. Det är lättare att planera arrangemanget i tid om vi har något att utgå från, säger Björn Dahlfors, infomartionsansvarig.

Följer seglingsled

Bothnialoppet följer den gamla seglingsleden, även kallad den "Inre leden", mellan Piteå och Luleå. Var starten kommer hållas avgörs dagen innan loppet. Allt för att väderförhållandena ska vara de bästa. Förra året tog vindarna i ordentligt och loppet ändrade, på pappret, riktning många gånger dagarna innan startskottet. Men slutligen hölls starten i Piteå.

- Vår önskan är att starten ska variera mellan de båda orterna. Så om vi får bestämma så vill vi åka från Luleå den här gången. Men det är inte så mycket vi kan påverka tyvärr, säger Kjell Skogsberg som sitter med i is- och säkerhetskommitten.

Isläget oroar

För att loppet ska genomföras måste isen vara minst 40 centimeter tjock. Och det är en inte helt obekymrad Ove Persson, ordförande för Bothnialoppet, som nämner det kritiska isläget i dag.

- Visst ser isen bra ut i skärgården, men man behöver inte åka långt ut för att komma till öppet vatten. Vi saknar perioderna då det är ordentligt med minusgrader under en lång period. Det behövs för att isen ska lägga sig.

Digital tidtagning

Nytt för i år är att tidtagningen kommer att skötas digitalt. På så sätt kommer en mellantid enkelt att kunna redovisas. En annan nyhet är att antalet landpassager, där åkarna tvingas ta av sig skidskorna och promenera, kommer att bli färre och kortare.

- Det var ett önskemål från fjolårets åkare. Speciellt var det många som reagerade på passagen vid Trundön. Så i år ska loppen gå utanför istället för över, säger Skogsberg.

Åkarna kommer att passera sex servicestationer, det är två fler än förra året. Det kommer erbjudas energipåfyllning på ett par medan resten kommer vara rena vätskekontroller.

Bättre för publiken

- Servicestationerna bemannas i största mån av byaföreningar. Vår tanke med bothnialoppet är att det ska vara något roligt och folkligt, därför är det bra att så många är villiga att ställa upp och hjälpa till.

Satsningarna för att göra arrangemanget till en folkfest är i år många. Bland annat kommer publiken bli betydligt bättre omhändertagen och för de lite yngre förmågorna kommer "Lilla bothnialoppet" arrangeras.

- Sträckan kommer att vara ett par kilometer och alla som åker kommer att få diplom. Givetvis kommer det finnas vätskekontroller som på det stora loppet. Det ska vara precis som på riktigt, skrattar Dahlfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om