Pite havsbad hade ett rekordår för campingen i fjol. Anledningen till att de ökar bokningarna i år menar Tobias Lindfors, koncern-vd och ägare av Pite havsbad group, beror på ett ökat intresse från svenska och norska gäster. Han ser att hemester-trenden fortsatt är stor.
– Vi toppar fjolåret med 11 procent fler campinggäster i år. Det känns riktigt roligt. Vi ser även att vi får fler finska gäster eftersom euron är stark. Sverige är ett prisvärt alternativ för dem, säger han.
Har ni höjt priserna i år?
– Säsongsplatserna är höjda med tre procent. I övrigt har vi dynamisk prissättning, det beror på när man bokat, var man vill stå och om vi har hög eller låg beläggning, säger Lindfors.
För Västra kajens campings ägare Thomas Lindbäck och Karin Lindström är trycket på ställplatser stort. De håller differentierade priser under veckodagar, helger och storhelger och de har höjt priset i övrigt med cirka 10 procent.
– 2022 var ett rekordår och i år är trycket större. Det ringer konstant om bokningsförfrågningar och det är många ekipage som vill komma. Vi skulle kunna fylla en camping till utan problem, säger han.
De ser att husbilstrenden håller i sig och att säsongen blir allt längre.
– På SCR:s campingmöte i Tylösand i vår visade man siffror på att det ökar. Ifjol var camping den största boendeformen i landet med 20 miljoner gästnätter. Då är inte alla campingar i Sverige medräknade, säger Karin Lindström.
– När den här säsongen är gjord kommer vi att ha levererat cirka 500 miljoner kronor till Piteå. Våra gäster äter, tankar, handlar och servar bilen här. Det konsumeras, säger Thomas Lindbäck.
Lina Vikberg, verksamhetschef på Storstrands camping, berättar att de utökat campingen med 10 platser med elstolpe och att de också gjort en mindre prisjustering i år.
– Vi har många "rullgäster" sommartid. Nu har tyskarna börjat komma, de är alltid igång tidigt. Hos oss droppar det in gäster under hela sommaren, säger hon.
Sikfors konferens och fritidsby har öppet året runt och har en stor efterfrågan på campingplatser. Maj månad har börjat bra med hög beläggning då det ordnas Fiskefestival i byn och att många tar långledigt i samband med röd dag. I år höjs priset med 10 kronor vid helgbokningar.
– Vi hade kunnat ta emot nästan dubbelt så många i helgen. Jag tycker att det ser väldigt ljust ut. Min känsla är att det blir en fin campingsommar. Det känns som att många har anammat att hemestra. Många yngre väljer att campa hos oss. Det är roligt, säger Caroline Granberg, verksamhetschef.
Eva-Lena Espling, badmästare i Hortlax simhall, sköter även om bokningen vid Norrstrands pool och camping.
– Våra 27 säsongsplatser är bokade. Priset är oförändrat. På dygnsplatserna är det mer spridda skurar men Piteå dansar och ler är det fullt på elplatserna. Det är roligt att det finns en efterfrågan men tråkigt att behöva säga nej till de som vill komma, säger hon
På Borgaruddens camping i Norrfjärden är stugorna fullbokade inför Piteå summergames. Sedan 2018 har de utökat säsongsplatserna från 17 till 40 stycken. Fjolåret flöt på bra, då hade de sin bästa säsong sedan övertagandet för fem år sedan.
– Jag är så less på att allt kostar så mycket. Därför har vi beslutat att inte höja priset för våra gäster i år, säger ägaren Thomas Burman.