Under de varmare månaderna förvandlas Piteå till ett sprudlande centrum med många nya ansikten på stadens gator. Det är många norrmän som kommer hit över sommaren. Men enligt Piteå Turistcenters Katarina Johansson, som är ansvarig för verksamheten, finns fler nationaliteter representerade.
– Det är rätt många som kommer. Förutom norrmännen har vi bland annat fransmän, tyskar, holländare och engelsmän som kommer hit också, säger hon.
Piteå Kommun har totalt 13 campingplatser och de har hög beläggning under sommarmånaderna. En grupp är särskilt stor.
– Det är många par i husbil som fyller våra campingar. Säsongen börjar tidigt och slutar sent. Många är på genomresa och vill se hela östkusten, säger Katarina Johansson.
Det är många som återkommer år efter år. Vissa är på jakt efter sol och bad, andra vill andas ut. En sak har alla gemensamt enligt den turistcenteransvariga.
– På hemsidan söker de flesta på evenemang, vad som händer. Det är ju det som är semester, man ska få vara ledig och ha roligt. Då gäller det för vår del att ha koll på vad som händer i staden, skrattar hon.
Hur årets fördelning ser ut vet inte hon inte, för att sommaren inte är över än. En annan aktör är Pite Havsbad, som tar emot över 7 000 gäster vid full beläggning. Tobias Lindfors, koncern-VD och ägare för Pite Havsbad Group, menar att de sällan har en sovplats till övers.
– Det har varit fullt nästan hela sommaren, trots att det har varit sämre väder på senaste, säger han.
Vilka som bor på hotellet, i stugbyn och på campingplatserna har de stenkoll på. De för statistik på nationalitet, där de kan se en klar trend.
– Det är mycket norrmän. Hittills i sommar står de för 48,91 procent av alla gäster. Men svenskarna är inte långt bakom, med 48,35 procent.
Av de som checkar in finns det en familjetyp som är överrepresenterad:
– Det är mest barnfamiljer som kommer. De vill vara här och de vill ha många aktiviteter. Många tar också med sig sina husdjur, som också är välkomna.
Gällande turisternas köpvanor har det märkts en förändring enligt Gallerians fastighetsägare Charlotta Hedman Wallstén.
– Tidigare var de gränslösa, men i år är de mer avhållsamma i och med det ekonomiska läget, säger hon, och fortsätter:
– Men det är fortfarande samma trafik som under julhandeln, särskilt under dagar med halvdåligt väder.
Två familjer som har varit återkommande till Piteå i några år nu är familjen Tyvold Musum från Bodø som reser med familjen Frantzen från Trondheim. Roger Frantzen återvänder för att han gillar det svenska campinglivet.
– Svenskarna kan mycket mer om camping än norrmän. Campingplatserna är större och det finns mer att göra, säger han.
Roger Frantzen menar att det finns en variation i vilka destinationer man väljer beroende på var i Norge man kommer från.
– Om man är från nordligaste Norge letar man sig till de norra städerna, som Luleå och Piteå. Är man från södra Nordnorge är Umeå, Byske och Skellefteå aktuellt också. Vi har varit på nästan alla ställen mellan Göteborg och Luleå.
Familjen Frantzen ska lämna staden för att besöka några bekanta. De har också en vidskepelse kopplat till vädret.
– När det är dåligt väder här i Sverige är det bra i Norge och vice versa, säger norrmannen.