Så röstade Piteåborna – MP fick fler röster än SD

Fler Piteåbor röstade på Miljöpartiet än Sverigedemokraterna i valet till Europaparlamentet. Vänsterpartiet gick fram ordentligt, medan Centerpartiet backade. "Visar att Piteå är en rödgrön kommun", säger Mats Dahlberg (MP).

Valdeltagandet i Piteå blev 51,2 procent enligt det preliminära valresultatet.

Valdeltagandet i Piteå blev 51,2 procent enligt det preliminära valresultatet.

Foto: Jimmy Larsson

Piteå2024-06-13 15:45

Den slutgiltiga rösträkningen av valet till Europaparlamentet pågår, men det står klart att Socialdemokraterna fick flest röster i Sverige, cirka 25 procent. Efter det kommer Moderaterna med cirka 17 procent och Miljöpartiet som med sina drygt 13 procent blir större än Sverigedemokraterna.

Att Miljöpartiet ökar och Sverigedemokraterna backar är en trend som syns även i Piteå. Här blir MP tredje största parti med 9,3 procent av rösterna – totalt fick partiet fem röster mer än SD.

– Jag är jättenöjd. Det är kul att vi följer rikstrenden och blir tredje största. Det är verkligen ett tecken på att klimatfrågan är en stor fråga för Piteåborna. Tittar man hur stora S, V och MP är tillsammans så visar det att Piteå är en rödgrön kommun. 

undefined
Mats Dahlberg, Miljöpartiet Piteå, är glad över framgången. (Arkivbild)

Största parti är Socialdemokraterna med 43,7 procent av rösterna följt av Vänsterpartiet med 13,9 procent av rösterna enligt det preliminära valresultatet. S går tillbaka med cirka 1 procent medan V ökar med cirka 4 procent. Brith Fäldt, ordförande och gruppledare för Vänsterpartiet i Piteå tror att framgången har att göra med flera olika saker, men där Jonas Sjöstedt-effekten varit avgörande.

– Jonas är en nyckelfigur. Han är stabil och pratar för Norrland. Jag tror att många av partierna gjorde fel som hade rätt så anonyma personer längst upp. 

undefined
Brith Fäldt, V-ordförande i Piteå, tror att Jonas Sjöstedts popularitet bidragit till Vänsterpartiets framgångar. (Arkivbild)

Magnus Häggblad, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten och gruppledare i Piteå, hade inte väntat sig en tillbakagång.

– Det är en besvikelse och en liten chock förstås. Jag hade tänkt att vi skulle bli större. Det måste till en valanalys på vilket sätt vi har brustit, säger Magnus Häggblad.

undefined
Magnus Häggblad, gruppledare för Sverigedemokraterna, ser tillbakagången som en besvikelse. (Arkivbild)

Han säger att det kan vara så att partiet har blivit sämre på att förmedla sin EU-kritik.

– Vi hade tidigare en linje om att vi ville lämna EU. Nu har vi mer av en linje att vi måste delta så att vi på sikt kanske kan lämna EU. Våra väljare är de som är mest EU-kritiska och vi kanske måste bli tydligare i vår kritik mot EU. 

Stödet för Centerpartiet backade ordentligt på riksplan och så även i Piteå. Från 9,2 till 6,6 procent enligt det preliminära valresultatet. Anton Li Nilsson, gruppledare för Centerpartiet i Piteå, är lättad trots tillbakagången.

– Vi är inte nöjda med resultatet, vi vill högre upp förstås. Men utifrån det opinionsläge vi hade är vi otroligt glada att vi lyckades klara två mandat, säger han.

undefined
”Utifrån hur många som sa att Centerpartiet kommer att åka ur så är det en jätteframgång att vi bärgar två mandat. Men vi vill förstås mer än så här”, säger Anton Li Nilsson, gruppledare för Centerpartiet i Piteå. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!