I sitt pressmeddelande uppmanar det konkursade flygbolaget sina resenärer att vända sig kortutgivare eller resebyrå för att få tillbaka sina pengar.
För även om redan köpta biljetter är så kallade oprioriterade fordringar, så är chansen stor att man kan få tillbaka pengarna från kreditgivaren, det vill säga den som utfärdat kreditkortet.
– Konsumentkreditlagen är väldigt hårt reglerad på den punkten, säger Siv Öhlund.
Något förenklat innebär det att den som betalar med kreditkort ger kreditgivaren uppdraget att ingå köpeavtal med (i det här fallet) flygbolaget, och får man inte sin vara så blir kreditgivaren återbetalningsskyldig. Det kan vara förenat med viss pappersexercis, men lagen är på konsumentens sida enligt Öhlund.
Den som betalat biljetten med sitt vanliga bankkort har vissa möjligheter att få ersättning, men då gäller det att reklamera hos sin bank så snabbt som möjligt. Man kan också ha konkursskydd i sin hemförsäkring.
Att vända sig med sin fordran direkt till konkursförvaltaren är dock utsiktslöst.
– Om möjligt ska man alltid betala sina flygbiljetter med kreditkort, just för att göra det lättare att få tillbaka dem vid en eventuell konkures, tipsar Siv Öhlund avslutningsvis.