Hittills i vinter har de rörliga elpriserna varit betydligt billigare än förra vinterns rekordnivåer. I december 2022 kostade en kilowattimme i snitt 205,95 öre jämfört med 72,59 öre för december 2023. Det finns flera anledningar att det rörliga elpriset har sjunkit jämfört med förra vintern. Bland annat att det då var problem för vattenkraften.
– Förra vintern var det ganska lite vatten i magasinen, men det var också utmaningar med isläggning av älvarna. Det här medförde att produktionen blev ganska låg, säger Anders Ådemo, marknadschef vid Pite energi.
Under 2022 minskade flödena av rörledd gas från Ryssland till Europa vilket orsakade gasunderskott och en svår energisituation i Europa. En av följderna blev att energipriserna steg kraftigt. Inför den här vintern var gaslagren välfyllda inom hela EU.
– Det var en speciell situation under förra vintern som gjorde att man fick köpa på sig allt man kom över, och då steg råvarupriserna kraftigt. Nu har man varit medveten om det här och fyllt på eftersom.
Under förra vintern var det även problem med kärnkraften, och just nu levererar den cirka 95 procent av produktionskapaciteten. Allt detta sammantaget gör att elpriserna inte lär vara på förra vinterns höga nivåer trots att det just nu är en extrem kyla. Detta trots att det blåser mindre, vilket ger lägre vindkraftsproduktion med hänsyn till högtrycket som råder.
– Priserna kommer nog att ligga på nivån som vi har just nu, det är vad vi tror. Det baserar vi på att förutsättningarna är bättre än vad vi hade fjol. Sedan är det ju så att det går mer energi nu då vi har så pass kallt.
På fredag sticker det rörliga elpriset upp till över två kronor per kilowattimme. Men enligt Anders Ådemo spår marknaden att vi inte bör komma över 1 kronor per kilowattimme i snitt under första kvartalet på de rörliga elpriserna.
– Det ser bra ut rent prismässigt om vi jämför med i fjol, men priset kan överstiga en krona vissa timmar och vissa dagar. Nu har vi samma pris i hela landet och vi kopplas ihop mot kontinenten där väderförhållandet är varmare än normalt i exempelvis Tyskland där vinden levererar bra, säger Anders Ådemo, och fortsätter:
– Men det ser ut som att Tyskland får kallare än normalt mot helgen, vilket troligen kommer att påverka prisbilden uppåt.