Så överlistar du cykeltjuven

Sommaren är cykeln och cyklandets mest eftertraktade tid. Att en ljummen dag ge sig iväg på en tur med hojen är något mer än bara transport. Kanske är det detta som också gör cyklar så stöldbegärliga ...

Anna-Karin Bengtsson vid pitepolisen tipsar om hur du försvårar för tjuven. (Arkivbild)

Anna-Karin Bengtsson vid pitepolisen tipsar om hur du försvårar för tjuven. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2008-08-08 06:00
Varje år stjäls det bara i Piteå ett relativt stort antal cyklar. Av dessa anmäls ungefär ett 130-tal till polisen.
-  Jämför man med samma period förra året så har antalet anmälda stölder inte ökat, de ligger på näst intill exakt samma siffra, berättar Anna-Karin Bengtsson, som under sommaren är förundersöknings-ledare vid polisen i Piteå.
Detta är någonting som Brottsförebyggande rådets statistik också talar för. I hela landet har antal anmälda cykelstölder minskat med hela 34 procent de senaste tio åren. År 2007 anmäldes totalt 67 600 cyklar som stulna.
Detta gör det givetvis inte mindre surt när ens cykel inte står där den ska en morgon.
Svårt att utreda
-  På sommaren är cykeln perfekt som transportmedel, och jag tror att de flesta cyklar som stjäls också används till att transportera sig en sträcka, säger Bengtsson.
Hon förklarar att de flesta anmälda cyklar inte blir mer än just anmälda. På grund av att polisen inte har någonting mer än en plats och en ungefärlig tid att gå på så finns det inte mycket mer att göra än att hoppas att cykeln dyker upp igen.
-  Finns det en iaktagelse eller någonting annat av intresse så utreder vi givetvis brottet som vilken annan anmälan som helst, tyvärr är det ju väldigt sällan som tjuven låter någon se vad den gör.
Håll koll vid köp
Det händer att människor flera år efter att de blivit avstulna känner igen sin cykel och gör en anmälan. Här har lagen för några år sedan ändrats. Går det att bevisa att cykeln är stulen, så ska den återgå till den ursprungliga ägaren, även om den är köpt utan vetskap om brott. Därför är det väldigt viktigt att kontrollera när man köper en begagnad cykel att denna inte är stulen och såld vidare.
Vid en snabb genomgång av de cyklar som står parkerade på Rådhustorget kan man konstatera att vem som helst lätt skulle kunna cykla iväg med en stor del av de parkerade fordonen. De är helt enkelt inte låsta.
Försvåra för tjuven
-  Det är svårt att säga vad man kan göra för att försvåra för tjuven, men att låsa sin cykel, och om det går även låsa fast den i någonting gör det svårare att ta den, tipsar Anna-Karin Bengtsson.
Att parkera cykeln där det rör sig folk kan också vara ett råd att ta med sig. Det är dock inte när man måste parkera på stan, utan väl hemma på gårdar som det går att göra mest.
-  Lås och parkera gärna inne på gårdar eller inomhus om det är möjligt. Att ställa en cykel, olåst, vid postlådan underlättar naturligtvis för tjuven.
Så, gör det svårt för tjuven så står nog cykeln kvar där när du vill använda den. Kom annars alltid ihåg att göra en anmälan och kolla med polisen om din cykel kan ha hamnat där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om