Så överlever du högskoleprovet

HÖGSKOLEPROVSDAGS. Har du anmält dig till högskoleprovet den 14 april? Då finns det sätt att förbereda sig på.

HÖGSKOLEPROVSDAGS. Har du anmält dig till högskoleprovet den 14 april? Då finns det sätt att förbereda sig på.

Foto: Elin Eriksson

Piteå2018-04-05 18:00

Snart är det dags igen för något många studenter oroar sig över, nämligen högskoleprovet. I år skrivs provet lördag den 14 april av ca 150 000 personer runt om i hela landet. Provresultatet kan tillsammans med gymnasiebetygen användas för att söka in till olika högskolor. Skriver du provet har du alltså större chans att konkurrera om platser till en högskoleutbildning.

Provet är uppdelat i fem olika provpass och åtta olika delar med totalt 160 uppgifter och testar dig på bland annat din matematiska problemlösningsförmåga och din läs- och ordförståelse i både engelska och svenska. Varje pass varar i ungefär en timme, med en rast på ungefär 20 minuter mellan varje, samt en timmes lunch vid klockan 13. Du kan som mest få 2.0 poäng, då är du antingen ett geni eller en väldigt tursam person. Medelpoängen för våren 2017 var 0.88.

Ibland har man såklart dåliga dagar och har man otur är provdagen en sådan. Till skillnad från andra prov kan du skriva om högskoleprovet så många gånger du vill. Det finns två tillfällen varje år och skriver du provet fler gånger kommer förmodligen resultatet att förbättras då du blir mer van vid konceptet och frågetypen.

Pluggtips

Försöka återskapa provsituationen

När du pluggar kan du göra det på tid och göra flera delar efter varandra för att träna på att hålla uppe ditt fokus.

Fräscha upp ordförrådet

Detta kan du göra genom att exempelvis googla ”svåra/ gamla ord” eller läsa gamla tidskrifter.

Använd appar och böcker

Det finns i dagsläget hur många bra och gratis appar böcker och hemsidor som helst.

Repetera matten

2016 ändrades provets upplägg och har numer ett större fokus på matematiken. Därför kan det vara en bra ide att plugga lite extra genom att göra uppgifter i matteboken eller läsa igenom gamla prov.

På tal om det - gamla prov

På hogskoleprovet.nu kan man plugga på gamla prov. Genom att göra det får du en större förståelse för hur provet är uppbyggt och vilka typer av uppgifter som även du kommer få genomlida.

Att ha med sig till provtillfället

Blyertspennor, sudd, linjal och överstrykningspennor är bra att ha med sig till provlokalen. Även en klocka (utöver mobiltelefonen, som du inte får ha framme när du skriver) för att ha koll på hur lång tid som är kvar av varje pass. Men, inte minst: mellanmål! Godis! Vätska! Samma oskrivna regler som i en biosalong gäller: inget prassel.

Sov

Är hjärnan trött vid provtillfället är sannolikheten att du gör slarvfel mycket högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om