På senare år har fenomenet ”journaling”, att föra en personlig dagbok och kalender, exploderat på internet. På inspirationssidor så som Pinterest och Tumblr svämmar det över med vackra och avancerade uppslag som vid första anblicken kan få journaling att verka krångligt. Misströsta dock ej, att ha en journal behöver inte alls vara krångligt och kan faktiskt hjälpa dig i vardagen. Hur mycket tid du vill lägga ned på den väljer du själv.
.
En journal kan beskrivas som en salig blandning av tankar, idéer, planer och anteckningar - helt enkelt en bok som samlar allt på samma ställe. Den mest populära tekniken för att skapa en sådan bok kallas för Bullet Journaling och utvecklades av Ryder Caroll, en digital produktdesigner från Brooklyn. Hans idé var att skapa en analog plats att samla tankarna på, långt från den digitala värld vi lever i idag. På hans hemsida, bulletjournal.com, går det att läsa mer om konceptet och få tips på hur man kan göra en egen Bullet Journal.
.
En typisk journal brukar innehålla veckouppslag, månadsuppslag och en översikt över hela året, precis som en vanlig kalender. Många ritar dessa sidor för hand men är du mer bekväm av dig går det även att skriva ut färdiga från internet och klistra in. Vissa använder så kallade ”trackers” för att hålla koll på hur ofta de till exempel tränar, dricker vatten eller pluggar. Andra typiska saker att ha är listor (om du gillar såna), tankar, citat och inspirerande bilder.
.
Till en Bullet Journal behöver du inte mycket material, en enkel skrivbok och en penna fungerar utmärkt. Tycker du däremot om pennor och linjaler är det fritt fram att skaffa hur mycket material som helst. Boken ska vara lagom, inte för stor (då vill du aldrig ta med den) men inte heller för liten (det blir opraktiskt) Den här typen av kalender fungerar vare sig du är en praktiskt lagd person som vill ha koll på tider, utgifter och datum eller om du tycker mycket bättre om att rita och skriva.
.
Med en tom anteckningsbok är möjligheterna oändliga, men det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt är din egna journal. I slutändan är det viktigaste inte hur den ser ut, utan att den fungerar för dig. Vill du föra dagbok en gång i vekan? Gör det. Vill du samla på biobiljetter och recensera filmer du sett? Gör det. Det finns inga rätt och fel.