Så mycket kostar vaktinsatsen för kommunen

Det kostar att driva och hålla ordning på busstationen. I Piteå är det kommunen som förutom hyra och städ, betalar för vakter, medan man i Luleå har två resvärdar som bekostas av Länstrafiken.

Andreas Wallstén, vd för Wallsténhus, som äger fastigheten där busstationen finns, gillar inte att höra att vänthallen i perioder används som värmestuga åt missbrukare och hemlösa. (Arkivbild)

Andreas Wallstén, vd för Wallsténhus, som äger fastigheten där busstationen finns, gillar inte att höra att vänthallen i perioder används som värmestuga åt missbrukare och hemlösa. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-09-25 18:31

Från januari till och med augusti i år har Piteå kommun betalat 98 000 kronor i hyra, 97 500 kronor för städning, samt 163 800 kronor för vakter på busstationen. Då det gäller vaktkostnaden har Länstrafiken bidragit med 24 500 kronor. Vaktkostnaden bygger delvis på rondering fem gånger per dygn och ingen stationär vakt. (den stationära drogs in i februari och under senvåren minskade man ner ronderingen från åtta till fem besök per dygn)

Ewa Wikström, avdelningschef för teknik och gator på kommunen, säger att stationära vakter och rondering är det sätt som Piteå valt för att försöka hålla ordning på busstationen.

Är utökade vaktresurser på väg in?

– Något sådant beslut finns inte men om man skulle bestämma det går det snabbt att verkställa.

Kunde resvärdar vara något för Piteå?

– Det kan jag inte svara på.

Kommunen som hyr busstationen ansvarar för ordning, städ och bekostar den vaktinsats som behövs.

På Luleå busstation är det annorlunda. Här jobbar två resvärdar som finns på plats alla vardagar mellan klockan 07 och 16. (Resvärdarna assisterar bland annat vid på- och avstigning och orientering/vägvisning)

– Det var styrelsen för Länstrafiken som beslutade om resvärdar för mellan 15 och 20 år sedan. Detta för att Luleå är en knutpunkt för resande med mycket resenärer. Värdarna bekostas av Länstrafiken, säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken.

Han är mån om att det ska finnas en busstation i Piteå. När han får höra att den upplevs som otrygg och sällan används av resenärerna, säger han att han ska ta tag i frågan.

– Vi vill ju att folk ska åka buss. Så klart är det klädsamt om det finns toalett och väderskydd och att det är god ordning, rent och snyggt på busstationen, säger han.

Andreas Wallstén, vd för Wallsténhus, som äger fastigheten där busstationen finns, gillar inte att höra att vänthallen i perioder används som värmestuga av missbrukare och hemlösa.

– Vi för en ständig dialog med kommunen, polisen och socialen om ordningen på busstationen. Jag åker själv buss och har sett hur det är där vissa dagar och jag har fått en känsla av att det blivit bättre.

Skulle Wallsténs kunna bekosta egna vakter?

– Den frågan har aldrig varit uppe. Jag tycker att den som hyr vänthallen ska se till att det är god ordning där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!