Så mycket kostar studenten

Som kalvar på grönbete släpps studenterna ut ur skolan och in i en ny fas i livet. I dag innebär studenten mer är bara betygen i handen. ­Aktiviteter, kläder, inträden, och inte billiga sådana, ingår i dagens studenters firande.

STUDENTEN. För eleverna som tar studenten i år innebär firandet inte bara betygen i handen utan för många även studentbalen, fester och förberedelser, vissa dyrare än andra. Kostnaden för att ta studenten med allt vad det innebär är hög, och verkar stiga. (Arkivbild)

STUDENTEN. För eleverna som tar studenten i år innebär firandet inte bara betygen i handen utan för många även studentbalen, fester och förberedelser, vissa dyrare än andra. Kostnaden för att ta studenten med allt vad det innebär är hög, och verkar stiga. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2016-04-29 08:50

Att ta studenten föregås ofta av firanden och förberedelser av olika slag, bland annat inför studentmottagningen och studentbalen som blivit en populär tradition. Enligt Svensk Handels studentrapport från 2011 ökar omsättningen i framförallt handeln med cirka 1,8 miljarder kronor i student-tider, en siffra som också verkar stiga.

Vissa kostnader är kanske uppenbara, som till exempel studentkläder eller studentmössan, medan andra är lite mindre självklara och kan komma som en överraskning när de väl ska betalas.

Alla räknar nog inte med exempelvis flak-hyra i budgeten. En tradition som inte heller är billig är utlandsresan många studenter väljer att boka under våren. Linnéa Wallon, Julia Marklund och Rebecka Marklund är tre studenter som ser fram emot sin resa utomlands. Priset är högt men i slutändan är de ändå villiga att betala det för lite festligheter och vila i solen.

– I slutändan kommer det vara värt det, menar Julia och får medhåll av de andra.

– Det är sjukt dyrt, säger Linnéa, vilket både Julia och Rebecka håller med om, men de tre är ändå överens om att det är ett pris en får betala och att den så kallade studentresan bara går att uppleva en gång i livet.

– Det blir också speciellt eftersom man gör det för att fira att man gått klart så många år i skolan, säger ­Julia.

För att hålla ner kostnaderna finns ett antal tips och tricks en kan använda sig av. Det första är att inte köpa nytt, utan begagnat. Kläder till både bal och student säljs både i fysiska second-hand-butiker samt sådana på nätet. Att gå med i en lokal köp- och säljgupp på Facebook kan vara smart då det är ett ställe där det ofta annonseras ut festkläder till rimliga summor. Även på hemsidor som blocket.se och tradera.se går det att hitta kläder. När studentens glada firande sedan är över går det ju utmärkt att sälja vidare balklänning och studentkostym på samma sidor. Ett annat knep för att minimera kostnaderna är att välja neutrala accessoarer och skor till exempelvis balen, så går de att använda även på studentdagen.

Ännu ett tips är att inte gå till frisör och sminkös inför balen, utan att be en vän att hjälpa till. Det går också att göra mycket själv. Genom att exempelvis söka på youtube på ”balfrisyr” eller den engelska motsvarigheten ”prom hairstyles” så kan en hitta instruktioner för hur en gör sin egen frisyr. Öva några gånger innan tillställningen så går det både snabbare och säkrare.

Vad som är lätt att glömma i den snåriga kostnadsdjungeln är att vad en egentligen firar är att en klarat av studierna och nu avslutat ett kapitel i livet. Kanske det viktiga inte behöver vara att få presenter och ha ett graverat champagneglas utan att få dela dagen med nära och kära och för att få känna framtidstro. Hylla de ­dagar som varit och de som ska komma.

Vad kostar studenten?

BALEN

Biljetter till Strömbackaskolans och Grans Naturbruksgymnasiums bal: 595 kronor.

Balkläder: Killar och tjejer - 2500 kronor.

Accessoarer (skor, väska, smycken, slips, håruppsättning och så vidare): Tjejer – 1500 kronor. Killar – 900 kronor.

Om färdmedel dit ska hyras tillkommer även den kostnaden.

STUDENTDAGEN

Studentmössa: cirka 600 kronor.

Studentkläder: Tjejer – 1300 kronor. Killar – 2500 kronor.

Accessoarer till studenten: Tjejer – 1300 kronor. Killar – 2500 kronor.

Flak (hyra och pynt): cirka 400 kronor.

Mat och dryck till studentmottagningen: cirka 4 500 kronor med cateringfirma och cirka 30 gäster.

Kostnad för skylt och presenter kan tillkomma.

FIRANDE

Studentfester under året: cirka 100 kronor i inträde/fest.

Kostnad för festkläder kan tillkomma.

Enkätundersökning

25 personer från olika program på Strömbackaskolan deltog i undersökningen, alla gick sista året.

19 av 25 hade bokat en studentresa.

Betalar sammanlagt 167 250 kronor (resa och boende)

Genomsnittligt pris var cirka 8 800 kronor

8 personer betalade 10 000 kronor eller mer för sin resa

Billigaste resan bland enkätsvaren kostade 6500 kronor

Källa: Svensk Handels Studentrapport 2011, Balkommittén för Piteås studentbal, facebook.com/prestdnt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om