I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. När den fiktiva bostadsfastigheten på 67 kvadratmeter landade i Piteå visade det sig att månadskostnaden för de olika utgifterna hamnade på 1 720 kronor, vilket bara är två kronor mer än Luleå som har landet lägsta månadskostnad. Den högsta kostnaden har boende i Mörbylånga, som i snitt betalar 2 874 kronor i månaden.
Sett bara till elektriciteten hamnar Piteå på plats 4 av 290 med en månadskostnad på 535 kronor. Då det gäller kostnaden för fjärrvärme blir det en femteplats och en månadskostnad på 729 kronor.
Totalkostnaderna för de olika taxorna har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna fortsätter växa. Kraftigast ökar elhandelspriserna liksom VA- och avfallstaxorna. Totalt ökar kostnaden för el med 47 procent från föregående år, varav elnätstaxorna har ökat med 2,6 procent och elhandelspriserna ökat med 151 procent. VA-taxan ökar med 3,8 procent och avfallstaxan med 4,3 procent medan fjärrvärmetaxan bara ökar med 1,5 procent.
– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna, där ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Det här ser vi som en tydlig fingervisning om att regleringen inte riktigt fungerar som den borde. Rättvis tillgång till och prissättning av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga. Här behöver politiken gå in och ta ett ansvar, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
Rapporten, som getts ut årligen sedan 1996, visar också på en stor ökning av taxorna över tid. Rikssnittet för den sammanlagda taxan har ökat med hela 29,8 procent på 7 år och med 14 procent under det senaste året. Det är mer än dubbelt så mycket som den allmänna kostnadsutvecklingen som ligger på 6 procent.
– Tyvärr finns det en stor risk för att stigande elpriser kommer att driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är. Och bolag som producerar kraftvärme kommer själva ha möjlighet att sälja producerad el till högre pris, säger Mari-Louise Persson.