Det 16 våningar höga Stadstornet med 60 lägenheter blev inflyttningsklart den 1 juli 2017. Åtta månader senare är Pitebo färdig med utvärderingen av projektet.
– Det har gått över förväntan. Yttersta kvittensen för det är att vi under hösten hade samtliga lägenheter uthyrda. Det är inte självklart i dag med det utbud som finns på marknaden och de relativt höga nivåer man ska ta ut i hyra, säger Maria Sandström, vd på Pitebo.
– Det är bara att konstatera att nyproduktion är relativt mättat i dag i och med att Rawi står med tomma nya lägenheter, även Skoogs har tomma lägenheter, säger Nicklas Öhman, kundservicechef på Pitebo.
Den budgeterade kostnaden på 174,4 miljoner kronor överskreds med 1 procent. Inklusive markköp, byggentreprenad och projektledning landade slutnotan på 176,2 miljoner kronor.
Pitebo valde bland annat att under arbetets gång lägga mer pengar på högre standard för hyresgästerna, totalt 3,9 miljoner kronor. Den gemensamma tvättstugan på våning 2 togs bort och ersattes med tvättmaskin och torktumlare i alla lägenheter. Tvättstugan byggdes om till hobbyrum.
Köksinredningar och planlösningar förändrades till det bättre, eluttag flyttades och garderober och linneskåp kompletterades. Hyresgästlokalen på bottenvåningen slopades, istället användes ytan till utökade förrådsstorlekar.
– Med facit i hand tror jag alla känner att det var jättekloka beslut. Det är ett stort värde för hyresgästerna att få ha tvättmaskin och torktumlare i lägenheten, och inte för små förråd heller, säger Maria Sandström.
Brister i förfrågningsunderlaget gjorde också att kostnaden för balkonginglasningen ökade med 1,5 miljoner kronor. Markkostnaden ökade med 2,5 miljoner kronor under den långa projekttiden. Totalt fanns ett antal merkostnader, men Pitebo hade också budgeterat för ändrings- och tilläggsarbeten från början, något som är brukligt vid stora projekt.
– I ett sådant här speciellt bygge brukar det dyka upp överaskningar som medför extrakostnader, men det har varit förhållandevis lite sådana överaskningar, säger Andreas Engström, chef för teknik- och fastighetsutveckling på Pitebo.
– Risken för avvikelser är stor. Att då se hur väl vi har kunnat följa budget är ganska fantastiskt, tillägger Maria Sandström.
Till fördelar nämns att slutkostnaden reducerades med 1,5 miljoner kronor i jämförelse med budget då Pitebo och NCC hittade effektivare lösningar som minskade entreprenörssumman. Det två år långa bygget höll också tidsplanen trots byggstrejk och förseningar på grund av väderförhållanden. Totalt tog projektet sju år från idé till inflyttning. Planarbetet utgjorde 2,5 år.