Så mycket höjs styrräntan

Styrräntan höjs från -0,5 till -0,25 procent. Gunnar Eikeland, vd för Sparbanken nord, tror inte att gemene man med bolån på banken, kommer att påverkas i någon större omfattning.

Sparbanken nords vd Gunnar Eikeland,  säger att det inte finns någon anledning till oro för höjda räntekostnader för en vanlig bankkund. (arkivbild)

Sparbanken nords vd Gunnar Eikeland, säger att det inte finns någon anledning till oro för höjda räntekostnader för en vanlig bankkund. (arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-12-20 18:46

In i det sista var det högst osäkert om Riksbanken skulle höja räntan före jul. Bankledningen hade lämnat öppet för en höjning i februari i stället. Men på torsdagen kom alltså beskedet att Riksbanken höjer styrräntan för första gången sedan 2011 med tillämpning från den 9 januari 2019.

"Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019. Med en reporänta på -0,25 procent är penningpolitiken alltjämt expansiv och ger därmed även fortsättningsvis stöd åt konjunkturen. Världsekonomin, som vuxit snabbt de senaste åren, börjar nu gå in i en fas med mer dämpad BNP-tillväxt, vilket är i linje med Riksbankens tidigare prognoser. Den svenska konjunkturen är fortsatt stark, även om BNP-tillväxten och inflationen blivit svagare än väntat. Den starka konjunkturen har bidragit till att inflationen stigit gradvis sedan 2014 och legat kring inflationsmålets två procent de senaste åren." skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Gunnar Eikeland säger att en höjning var väntad och att diskussionen varit när den skulle komma.

Hur påverkas en vanlig bankkund med bolån?

– Min bedömning är att det inte blir någon märkbar förändring alls för den vanlige konsumenten.

Kommer Sparbanken nord att agera på det här?

– Vi har inte ens börjat resonera kring en eventuell höjning av bolåneräntan och blir det en höjning så blir den ytterst marginell.

Vad tror du om ytterligare en höjning under 2019?

– Jag tror att efter denna höjning kommer Riksbanken att vänta och se vart utvecklingen tar vägen och hur Sverige står sig i konkurrenskraft gentemot andra länder. Jag tror inte att det kommer att hända så mycket under 2019.

Behöver en vanlig bankkund vara orolig?

– Nej det tycker jag inte.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth konstaterar att Riksbanken signalerar försiktighet framåt.

– Man tar bort räntehöjningarna framåt, nu är de planerade först till andra halvan 2019, det är en tydlig förskjutning, säger hon till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!