Pite energi har sedan 1978 tagit reda på industrins överskottsvärme. I dag består fjärrvärmen i Piteå till 99 procent av överskottsvärme, som elbolaget köper från Smurfit Kappa, SCA och Sunpine, vilket anses vara både prisvärt och hållbart.
Det kommunala elbolaget har i dag cirka 3 400 villor och 600 näringsidkare som är anslutna till fjärrvärmenätet.
– Det vi genomför är en snitthöjning på 8,5 procent på hela kollektivet av fjärrvärmekunder. Den träder i kraft den 1 januari 2023 enligt den fjärrvärmelag som vi har, säger Daniel Eriksson, chef för värme och kyla vid Pite energi.
Prisutvecklingen för fjärrvärmen i Piteå följer det vanligtvis stabila konsumentprisindex och brukar ligga mellan 1,5 och 3 procent per år. Till och med i juli i år har KPI utvecklats med 8,5 procent vilket också är den prisjustering som de gör till sina kunder.
– Sedan påverkas ju vi som alla andra av ökande råvaru- och bränslepriser, material som vi använder och stigande räntekostnader. Det gör att vi i dag ligger på en kostnadsökning på ungefär tio procent, säger han.
Kommer det att innebära att man gör ytterligare en prisjustering av fjärrvärmepriset under 2023?
– Nej, nästa planerade justering är vid kommande årsskifte 2024. Sedan jobbar vi hela tiden med förbättringsarbete för att bli effektivare och för att motverka de kostnadsökningar vi har. Det handlar om att använda våra system så effektivt som möjligt. Om kunden har en väl inställd anläggning så är det bra för både dem och oss, säger Eriksson.
För en villakund motsvarar den 8,5-procentiga höjningen en kostnadsökning mellan cirka 1 200 och 1 800 kronor per år.
– Vi beräknar är att kostnadsökningen borde hamna på 100–150 kronor per månad. Man kan som kund mildra ökningen med egna åtgärder som att sänka och optimera temperaturen inomhus, säger han och fortsätter:
– Vi är i ett ovanligt finansiellt läge med krig och hög inflation. Därför justerar vi mer än vanligt men det är ändå från en låg nivå och det känns bra. Vi kan dessutom erbjuda ett fast pris även nästa år. Det går inte om man har el. Då går priset upp och ner.
Enligt Nils Holgersson-rapporten levererar Luleå energi den billigaste fjärrvärmen i Sverige. Piteå ligger på en femteplats av 290 kommuner i landet. I Luleå kommer man också att höja priset med sex procent vid årsskiftet.