Rekordökning av villapriser i Piteå

På ett år har huspriserna i Piteå gått upp med 12,5 procent. För första gången ligger snittpriset för en villa i Piteå kommun på två miljoner. "Säljarna har aldrig fått bättre betalt än nu, säger Stefan Bergstedt, Fastighetsbyrån.

Villapriserna i Piteå har stigit med 12,5 procent på ett år. Fritidshuspriserna har gått upp med nästan det dubbla.

Villapriserna i Piteå har stigit med 12,5 procent på ett år. Fritidshuspriserna har gått upp med nästan det dubbla.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Piteå2021-04-16 18:00

I Piteå präglas villamarknaden just nu av en extremt stor obalans mellan utbud och efterfrågan.

– Vi kan tydligt se hur det påverkar priserna och för första gången ligger nu snittpriset för en villa i Piteå kommun på över 2 miljoner, säger Stefan Bergstedt, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Piteå.

Medelpriset för de 62 villor som såldes de senaste tre månaderna var 2 014 000 kronor – en ökning med 1,8 procent. Det senaste året har villapriserna gått upp med 12,5 procent. 

– Efterfrågan är som störst längs kusten och i tätorten samt intilliggande byar. Försäljningarna går väldigt fort. Många gånger tar det mindre än en månad innan kontrakt är skrivet.

undefined
Stefan Bergstedt tror inte att priserna kommer att stabiliseras eller sjunka i närtid.

Fritidshussäsongen är just på väg att starta men mäklarna kan redan nu känna att det även där är många spekulanter som väntar.

– Det senaste året ökade fritidshuspriserna med 22,7 procent och vi känner redan nu att efterfrågan är högre än normalt, säger Stefan Bergstedt 

Även trycket på bostadsrätter är högt. 

– Medelpriset för de 24 lägenheter som såldes via mäklare senaste kvartalet var 1 071 000 kronor. Även där är det en ny rekordnivå.

Vad beror det här på?

– Förutom att det är en väldigt stor efterfrågan och ett otroligt litet utbud så kan ökningen i viss mån tillskrivas pandemin. Folk reser inte och ser om sitt boende på ett annat sätt. Sedan är det fortsatt historiskt billigt att låna pengar. Det är också en drivfaktor.

Finns det någon risk att huspriserna kommer att gå ned efter den här stora ökningen?

– Det kommer säkert att stabiliseras någon gång och den stabiliseringen kan i någon mening också innebära att priserna sjunker en aning. Men det måste finnas något incitament för att det ska göra det. Det ser jag inte framför mig just nu.

Du tycker inte att man ska skynda sig att sälja innan bubblan spricker?

– Nej, men de som har gått och funderat på att sälja gör ingen dålig affär om man lägger ut sin bostad till försäljning nu. Man har aldrig fått bättre betalt och jag är övertygad om att det ska vara fortsatt bra det här året.

En eventuell räntehöjning efter pandemin är något som eventuellt skulle kunna bromsa prisökningen.

– En förändrad ränta lägger åtminstone tillfälligt lite sordin på efterfrågan, men marknaden brukar vänja sig ganska fort vid de olika nivåerna, säger Bergstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!