Tandläkarbesök brukar lämna ett stort hål i plånboken. Som brukligt höjs taxan men i länet väljer man att höja enligt SKL:s kostnadsökningsindex vilket ger en höjning på 2,8 procent.
I Skåne däremot chockhöjs avgifterna.
– Jag har hört talas om det. Folktandvården går inte bra ekonomiskt, men det skulle vara drastiskt att täcka underskottet genom att höja avgifterna. Vi har ju problemet i vissa delar av länet att det saknas tandläkare och då kan vi ju inte ta betalt, säger Josefsson och tillägger att det är svårt att bedriva tandvård när inte alla kompetenser finns.
Tidigare har avgifterna debatterats och fattats beslut om politiskt. Från och med i år har regionfullmäktige beslutat att följa ett kostnadsökningsindex vilket innebär att avgifterna inte längre behandlas politiskt.
– Fler och fler regioner gör på det sättet.
Taxan för uteblivna besök för barn och unga ligger fast på 400 kronor sedan den kraftiga höjningen i februari 2018. Innan höjningen var kostnaden 150 kronor.
– Förr uteblev nästan var tionde men nu uteblir endast fyra procent.
Kritiken mot införandet av taxan och de hårdare reglerna kring sjukdom var stor.
– Det är lätt att kritisera och att barn kan bli sjuka förstår man ju. Men den goda sidan är den att fler länsbor fått tandvård. Det har lett till att folk blivit friskare, säger Josefsson.
Han poängterar att man i länet satsat mer på nya sätt att arbeta effektivare, än att höja taxorna vilket PT skrivit om.
– Genom att ställa om vårt arbetsätt kan man säga att vi sparar pengar och vi har potential att bli ännu bättre.