"Om du har hjärtat på rätta stället, en utbildning i HLR och är över 18 år kan du ladda ner och registrera dig i vår app. Bli en i laget som räddar liv du också. Som frivillig livräddare kan din insats betyda en andra chans för en medmänniska som drabbats av hjärtstopp. Vi ser att människor vill hjälpa varandra, och att vara frivillig livräddare har blivit en folkrörelse.", skriver sms-livräddare på sin hemsida.
Jessica Holmström säger att det varje vecka trillar in nya anmälningar till appen.
– Före införandet i Region Norrbotten fanns 1 338 personer registrerade i Norrbotten. De kunde då endast få larm i anslutna regioner, ej på hemmaplan. Idag, 6 månader senare finns hela 3 154 personer i Norrbotten som räckt upp handen och laddat ner appen, säger hon.
Sedan införandet i Norrbotten har 120 larm skickats från SOS Alarm om misstänkt hjärtstopp och i drygt 90 procent av fallen har en eller flera frivilliga livräddare accepterat larm.
– Det är en fantastisk siffra men vi behöver bli fler, säger Jessica Holmström och riktar en uppmaning till alla som känner sig manade att ansluta sig.
Hon säger att hon då och då kan få ett samtal från någon som blivit hjälpt eller från en anhörig som hör av sig och vill tacka för hjälpen från en sms-livräddare. Ibland får hon föra tacket vidare till räddaren.
– Man blir så glad.
I dagsläget finns det i Sverige omkring 13 000 personer anslutna till app-systemet som funnits sedan 2010. För att appen ska fungera behöver en del inställningar göras. Nedan följer ett axplock av dessa.
* Du måste ha platstjänster aktiverat för appen sms-livräddare på din telefon, och ange Alltid, för att kunna ta emot ett larm om misstänkt hjärtstopp. Om du istället väljer När appen används begränsas positioneringen och du kommer missa larm i din närhet.
* Du måste tillåta notiser för appen sms-livräddare, annars kan du inte ta emot larm.
* Från och med version 3.50 av appen kan du ställa in så att larm går igenom ljudlöst.
* Håll alltid appen uppdaterad med senaste versionen. Ställ gärna in automatisk uppdatering.
* Larm skickas idag bara ut mellan klockan 07.00 och 23.00. Detta baseras på erfarenheter från forskning som visade att många frivilliga upplevde obehag av att väckas nattetid. Om tiderna ändras kommer du att få information om det.