Varje år, en viss dag och tid, genomförs en trycksårskontroll på alla inneliggande patienter inom slutenvården (sjukhus och vårdcentraler) på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. I år gjordes kontrollen den 27 februari på 80 patienter inom medicin och rehab i Piteå. Mätningen erbjuds till alla regioner och kommuner och resultaten registreras i ett nationellt webbaserat system.
Syftet med mätningen är att resultatet ska ligga till grund för förbättringsarbete runt om i Sverige för att förebygga och minska förekomsten av trycksår.
Vid kontrollen i Piteå kommun visade det sig att 12 patienter hade någon grad av trycksår. Trycksår delas in i sex kategorier, från rodnad till djupare sår.
Lena Andersson, samordnare på Region Norrbotten, tycker inte att det var anmärkningsvärt många patienter som hade trycksår. Det var snarare varifrån patienten kom som stack ut.
– Det som känns märkligt är att så många personer (7 av 12) som bor hemma har trycksår, säger hon.
Hur uppstår trycksår?
– Om en person är gammal och skör behövs inte så mycket. Det kan räcka med att någon ligger på en brits på akuten i två timmar, säger hon.
Inom Region Norrbotten ska resultatet följas upp.
– Vi kommer att se över vad vi kan åtgärda och fundera över var och när det finns risk för tryck. När en patient kommer in till sjukhus görs en riskbedömning av fallrisk, trycksår och undernäring. Inom klinikledningen följer vi upp om det finns mer att göra för de patienter som kommer in för vård så att trycksår undviks.
Resultatet av kontrollen är skickad till Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Piteå kommun. Hon säger att frågan om trycksår kommer att lyftas i hälso- och sjukvårdsrådet.
– De sju som hade trycksår och som bodde hemma utan hemtjänst är personer som varken kommunen, socialtjänsten eller sjukvården har ansvar för och hur man ska fånga upp dessa är en mycket svår fråga. Att säga något om hur de kunnat få liggsår blir bara spekulation.
Hur det ser ut med trycksår inom kommunens verksamheter har också undersökts och resultatet ska föras in i kommande patientsäkerhetsberättelse. De siffrorna är inte officiella ännu.
– Trycksår är en fråga som behöver lyftas och jag kommer att rekommendera att man inom kommunen utvecklar ett annat sätt att mäta än hur det fungerar i dag. Det är viktigt att det blir tydligt och enhetligt i rapporteringen, säger Irene Lundqvist.