Under 2016 ökade antalet namnbyten som kom in till PRV (Patent och registreringsverket) , totalt handlade det om 9 261 namnansökningar (i jämförelse med 9 184 namnansökningar 2015).
– Anledningen till ökningen kan bero på att man vill stärka sin identitet, säger Stina Lilja, pressansvarig på PRV.
Hon menar att man kan anta att det finns en koppling mellan ökningen av namnändringar och internets uppkomst, då antalet av namnärenden till PRV fördubblats under den senaste 20-årsperioden.
I Norrbotten bytte 137 personer namn under 2016. 38 personer bytte förnamn, 64 personer bytte efternamn till ett redan befintligt efternamn och 35 personer bildade ett eget unikt efternamn som de bytte till.
Enligt PRV blir nyskapande efternamn allt vanligare och det är vanligt att man hämtar inspiration från djur, natur och årstider – eller kanske från den plats man träffades på eller bodde på under uppväxten.
Det finns flera anledningar till att byta namn; det kan vara att ett par vid giftermål vill skapa ett nytt, gemensamt namn för att markera en ny tid, knyta ihop familjer och skapa en gemensam identitet.
– Vi kan även se att man återtar äldre släktnamn, kanske för att visa tillhörighet. Oftast är det namnet mer unikt och särskiljande än det tidigare namnet, säger Stina Lilja.
Från och med den 1 juli i år kommer Skatteverket att hantera alla namnärenden och en friare lagstiftning om personnamn träder i kraft.