– Jag ser tecken på att fler kommuner vill jobba i linje med klimatavtalet i Paris 2015. Men vi står inför enorma utmaningar och inte minst städerna måste bli draglok i omställningen, säger Sabina Andrén på Världsnaturfonden (WWF).
Siffror från organisationen Miljöfordon Sverige visar att ökningen i andelen kommunägda miljöbilar är påtaglig i såväl småkommuner som i större kommuner. Nyköping, Lund och Uppsala är några av de kommuner som klättrat över 50-procentstrecket sedan 2014. Högst andel miljöfordon ifjol – 85 procent – hade Stockholm. Piteå kommun hamnar precis under 50-procentsstrecket på 48,1 procent miljöbilar. 2014 hade Piteå 25,8 procent.
– Många kommuner arbetar hårt med att få till en fossiloberoende bilpark redan till 2020, tio år före regeringens och riksdagens mål. För ett antal år sedan handlade det framför allt om att kommunerna skulle nå en viss nivå miljöbilar. Nu ligger fokus i stället på att bli helt fossilfri, säger Pernilla Hansson på Miljöfordon Sverige.
En grönare fordonsflotta är ett led i arbetet med att minska utsläppen på transportsidan, bättre möjligheter att ta sig fram på cykel ett annat.
Glesbygden med sina större avstånd står inför delvis andra utmaningar.
– Det gäller att ha respekt för lokala förutsättningar. Bilåkandet behöver minska generellt, men på landsbygden handlar det i första hand om att fasa in rena bränslen, säger Sabina Andrén.