Så många måsar har skjutits hittills

Måsarna är tillbaka i Ringiusviken. På plats för att jaga dem, skrämma bort dem och picka deras ägg, är också jägare. Hittills har mellan 30 och 40 fåglar skjutits.

Måsbekämpningen i Ringiusviken är igång. Hittills har mellan 30 och 40 fåglar skjutits och nästa vecka börjar man picka ägg.

Måsbekämpningen i Ringiusviken är igång. Hittills har mellan 30 och 40 fåglar skjutits och nästa vecka börjar man picka ägg.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2018-05-23 18:59

Problemet med måsarna i Ringiusviken har med åren växt. Hösten 2016 bedömdes måsarna vara en sanitär olägenhet och beslut om skyddsjakt togs. Christer Jonsson utsågs till jaktledare och tillsammans med ett par kollegor fick han i uppdrag att under våren 2017 göra något åt problemet. I början av maj var man på plats och målet då var att skjuta av så många måsar som möjligt. Men jägarna gick bet, både en och två och tre gånger. Det visade sig att skjuta måsar i Ringiusviken var betydligt svårare än vad man trott. När jägarna kom på plats steg måsarna högt över marken och blev omöjliga att skjuta.

– Det var inte lönt att försöka ens, de var alldeles för högt upp, sade Christer Jonsson, till PT den 16 maj.

Det gjordes flera försök att komma åt att skjuta måsarna. Det jagades på morgonen, på kvällen och mitt på dagen. Man försökte lura måsarna på alla tänkbara sätt men utan att lyckas.

– Det gick lite bättre när vi delade upp oss så att jägarna gick ner från ett annat håll och måsarna hade fokus på mig. Men måsar är läraktiga fåglar och efter ett par jakter, där några måsar kunde skjutas, begrep de var faran fanns och flög undan, sade Christer Jonsson den 21 juni.

Någonstans började man förstå att avskjutning av måsar inte skulle fungera och man började titta på andra metoder. Man diskuterade fällor, skrämseltaktik i form av rovfågeldrakar, förstöra ägg och skjuta fågelungar. Christer Jonsson summerade insatsen för 2017 i en skrivelse till kommunen. ”Jag kan direkt konstatera att ska man lyckas med detta måste man orsaka betydligt mer störning än vad vi gjorde detta första år. Att med enbart avskjutning lösa problemet med skrattmåsen är inte möjligt. Det man måste åstadkomma är att orsaka en varierad störningsbild med en mängd olika åtgärder.”

Till slut enades man om att fokus skulle läggas på äggen.

Sedan en tid tillbaka är man nu igång med måsbekämpningen och det har gått betydligt bättre än förra året. Till i år har man fått tillstånd och använder en tyst ammunition till gevär av kaliber 22. Måsarna skjuts till största delen när de ligger i redet och hittills har man lyckats skjuta mellan 30 och 40 fåglar på sex till sju tillfällen.

– Det har lyckats bra. Ammunitionen vi använder är så tyst att varken fåglar eller husägare märker av att det skjuts. Dessutom når vapnet långt vilket gör att vi kan hålla oss på avstånd från måsarna. Det är stor skillnad mot hagel som vi använde ifjol och där ett skott skrämde upp måsarna högt i luften, säger Christer Jonsson.

Nästa vecka kommer man att påbörja "äggpickning", vilket innebär att man tar sig ut till redena och pickar hål i äggen. Äggen surnar men fågeln ligger kvar och ruvar på dem men det blir alltså ingen föryngring.

– Visst kan man lyfta ur äggen och förstöra dem men risken är då att måsen lägger nya ägg.

Tanken i år var att bygga spångar ut till redena och bygga gömslen, allt för att optimera möjligheterna inför jakten. Detta har enligt Christer Jonsson inte hunnits med men facit så här långt verkar det inte behövas.

Christer Jonsson upplever att måskolonin är mindre än förra året och tror att åtgärderna man vidtog ifjol, främst äggpickningen, har haft viss effekt. Han tror att måsproblemet i Ringiusviken kommer att lösas men att det kan ta lite tid.

– Vi har tillstånd att fortsätta även nästa år men min uppfattning är att det kan ta något år till av åtgärder innan problemet är borta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!