Sveriges lärare har bearbetat Skolverkets statistik över hur många som klarar gymnasiet – och hur många som inte gör det. Den nya statistiken visar på stora skillnader mellan kommuner. I över 20 kommuner är det mer än hälften av eleverna som inte når gymnasieexamen på tre år.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare.
I Piteå kommun var det 21 procent som inte klarade gymnasieexamen. Det är en förhållandevis låg andel. I landet som helhet saknade 29 procent av eleverna gymnasieexamen. Piteå är en av de kommuner där en stor del av eleverna gick i mål.
Bland kommunerna i Norrbottens län sticker framför allt Haparanda ut. Där klarade 39 procent inte examen. Det här kan jämföras med Arjeplog där siffran var 20 procent.
I Arvidsjaurs kommun saknade 32 procent av eleverna gymnasieexamen efter tre år. I Älvsbyns kommun var det hela 38 procent som inte klarade gymnasieexamen. Det är förhållandevis många elever jämfört med resten av landet.
– Sveriges 290 kommuner och cirka tusen privata utförare klarar inte av att upprätthålla en nationellt likvärdig skola. Skolan är i akut behov av resurser och på sikt måste staten ta över finansieringen av skolan, så att alla elever kan få samma möjlighet att lyckas, säger Åsa Fahlén.