temakväll om hemberedskap på Lyan, Srömgården. Vad ska man egentligen göra vid ett längre elavbrott när varken elementen, frysen, kylen, spisen, mikron, eller teven fungerar?
Lidmo uppmanade alla villaägare att skaffa sig en "extra värmekälla". Exempelvis en gasol/fotogenkamin eller öppenspis. Men det finns också billigare alternativ - och sådana som kanske passar bättre för den som bor i en mindre lägenhet.
En nyhet är "heatpalen" är en liten, lätt kombinerad extravärmare/kokplats som fungerar med hjälp av T-sprit. Effekten är hela 1 500 watt. Den kan alltså enkelt värma upp ett rum.
- Eller varför inte slå upp ett tält i vardagsrummet och ställ upp heatpalen i den. Det gäller bara att säga till barnen att inte slå in tältpinnarna i parkettgolvet.
Väldigt sårbara
Åsa Lidmo menar att många villaägare i dag inte tänker på att det faktiskt är "deras ansvar" att se till att saker och ting fungerar i det egna hemmet vid ett längre elavbrott. Det går inte att skylla på kommunen eller staten om någonting går snett. Det gäller att snabbtbåde veta vad man ska göra, och var man har sakerna:
- Vi blir väldigt sårbara vid ett längre elavbrott. Bor man i
villa och det är 20 minusgrader utomhus så är huset helt utkylt på bara ett dygn och inte några extra värmekällor finns. Andra viktiga faktorer att tänka på är hur man ska få belysning, vad man ska äta och dricka och hur man ska kunna sköta sin hygien under ett strömavbrott.
Lidmo menar att det är smart att samla alla "överlevnadssaker" på en plats som hela familjen känner till. Man kan till exempel ha en "överlevnadsburk" som innehåller det viktigaste för att klara ett elavbrott. Inträffar ett längre strömavbrott är det smart att samlas många i ett mindre rum för att hålla värmen bättre, maten kan lagas på ett spritkök.
- Man kanske tänker att man kan köpa grejer om ett längre strömavbrott skulle inträffa, men vem vet om affärerna kan hålla öppet då.