Så kan Brexit påverka företagen

Ökade kostnader, mer pappersarbete och trånga hamnar. Exportföretagen i Norrbotten förbereder sig för konsekvenserna av Storbritanniens uttåg ur EU.

Maud Spencer, vd på Svalson, är inte orolig över Brexit. (Arkivbild)

Maud Spencer, vd på Svalson, är inte orolig över Brexit. (Arkivbild)

Foto: Kenny Johansson

Piteå2018-11-27 13:59

Brexit ser ut att ändra förutsättningarna för de företag som exporterar till Storbritannien. För Stenvalls trä är England en viktig marknad dit 10–12 procent av produktionen går, vilket motsvarar runt 700 lastbilar per år. Man har exporterat dit i över 20 år och avser att fortsätta göra det.

– Men det är klart, förändrade förutsättningar gör att det kan bli en annan volymfördelning, säger Johan Lundbäck, marknadschef på Stenvalls trä.

Enligt Norrbottens handelskammare arbetar i dag cirka 34 000 norrbottningar med direkt eller indirekt export. Totalt ökade länets totala export från 24 miljarder kronor 2016 till 30 miljarder kronor 2017. Under samma period ökade exporten från Norrbotten till England med 15 procent och uppgick 2017 till fyra miljarder kronor.

Storbritannien är sjätte största exportland i Sverige, och tredje största i Norrbotten.

Hur företagen påverkas beror på vilken typ av Brexit det blir. EU godkände Brexitavtalet i söndags, men det brittiska parlamentet väntas rösta ner förslaget.

Vad skulle en hård Brexit få för konsekvenser för Stenvalls trä?

– Det blir lite annorlunda marknadsförutsättningar i och med att det blir ökade kostnader. När det gäller trävaror är England importberoende, så de kommer inte sluta köpa trävaror. Däremot kommer det bli en kostnadsfråga. Vart köper de ifrån och i vilken omfattning fortsätter de köpa om det blir dyrare? Det är lite utanför våra händer, säger Johan Lundbäck.

Tullhanteringen efter Brexit blir en viktig fråga då lagerytorna i många engelska hamnar är begränsade.

–  Som det är nu så har man sålt ut ganska mycket lagerytor i hamnarna. I dag flödar godset igenom och ut till kunderna. Har man en tullhantering så blir det lite mer komplicerat flöde där gods måste stanna tills det är tulldeklarerat, och då måste det finnas ytor att ställa upp det där på. Som det ser ut i dag finns inte de ytorna, säger Johan Lundbäck.

Förutom lagerytrymmen måste Storbritannien även anställa en hel del tullpersonal.

– Frågan är hur de kan säkra upp den kompetensen och kapaciteten. Det kommer kosta en del pengar, och någon behöver stå för kostnaderna, säger Johan Lundbäck.

Han menar att Stenvalls trä har kompetensen för att hantera tullhantering själv. Problemen blir logistiken och kostnaderna.

– Förlängda ledtider, ökad administration och ökade kostnader är väl det som är utmaningen i en hårdare Brexit. En mjuk Brexit innebär kanske inte så mycket.

Alla branscher påverkas dock inte lika mycket. Maud Spencer, vd på Svalson, känner sig lugn inför Brexit.

– Än så länge känner vi inte att vi blir påverkade. Vi har många återförsäljare i Storbritannien och de ser inte heller att det ska bli någon skillnad. Våra höj- och sänkbara altaninglasningar är den största produkten vi exporterar till Storbritannien. I och med att vi är de enda som gör dem och det är en växande marknad tror de inte att Brexit ska påverka på något sätt, säger hon.

Svalson exporterar redan till länder utanför EU och kan rutinerna.

– Det blir lite mer pappersarbete bara. De tror inte att det kommer bli någon tullavgift, möjligen en förtullningsavgift. Men jag är inte orolig, säger Maud Spencer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!