Så hjälper du fåglarna i vinter

Vinterhalvåret kan vara tufft för de småfåglar som stannar kvar i landet. För att göra tillvaron lite enklare kan man mata fåglarna i sin trädgård.

Vinterhalvåret kan vara tufft för de småfåglar som övervintrar i landet. För att göra tillvaron lite enklare kan man mata fåglarna i sin trädgård.

Vinterhalvåret kan vara tufft för de småfåglar som övervintrar i landet. För att göra tillvaron lite enklare kan man mata fåglarna i sin trädgård.

Foto: Kleiven, Paul

Piteå2015-09-24 09:43

Att mata fåglarna ger dig dessutom en chans att titta närmare på de fåglar som man annars bara får en skymt av på avstånd.

– Börja mata fåglarna redan på hösten, så fåglarna hittar din trädgård innan vintern. Glömmer man fylla på mat så försvinner de kanske till grannen, säger Daniel Green, fågelexpert hos Granngården.

Om man vill locka till sig många olika sorters fåglar under vintern kan man ha flera foderplatser med automater eller fågelbord. Det är viktigt att foderplatserna eller automaterna är utformade så att maten hålls torr och att fåglarnas spillning inte hamnar i den.

Extra energi

När det är kallt gör fåglarna av med extra mycket energi. De behöver då mycket fett i sin mat. Talgbollar och feta frön som solros- och hampfrön är bra energikällor.

– Rent näringsmässigt så är feta solrosfrön, hampfrön och jordnötter optimala för våra småfåglar. De flesta fåglar gillar även bröd men det innehåller inte alls lika mycket näring. I synnerhet under vinterhalvåret är det därför extra viktigt att inte enbart lägga ut bröd, tipsar Daniel Green.

Vem äter vad?

Hampfrö:

Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö:

Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar:

Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö:

Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Bokollon:

Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon:

Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter:

Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Osaltade jordnötter:

De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett:

Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär:

Olika trastar, sidensvans

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om