Piteås nya äldreboende ska ha skog inpå gården

Skogsgården blir namnet på Piteås nya äldreboende. Det ska byggas i närheten av Strömnäsbacken och är en del i stadsutveckling öster.

Sven-Gösta Pettersson, ordförande för socialnämnden och  Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef för Fastigheter på kommunen visade på tisdagen upp tomten där nya Skogsgården ska ligga.

Sven-Gösta Pettersson, ordförande för socialnämnden och Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef för Fastigheter på kommunen visade på tisdagen upp tomten där nya Skogsgården ska ligga.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-05-25 21:00

På tisdagen presenterades de nu långt gångna planerna på Piteås nya äldreboende. Det blir ett boende för äldre med kognitiva sjukdomar, det vill säga demens. Det blir en byggnad i tre plan som ska innehålla 80 lägenheter.

undefined
Sven-Gösta Pettersson, ordförande för socialnämnden.

– Vi är mycket nöjda med vårt beslut och val av område. Genom att bygga nytt har vi möjlighet att påverka utformningen från början, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande.

Fastighets- och serviceförvaltningen är med från start till förvaltning och ska se till att byggnaden fungerar optimalt.

undefined
Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef för Fastigheter på kommunen, är nöjd med den beslutade placeringen av det nya boendet.

– Vi kvalitetssäkrar i projekteringsskedet och när det blir dags att upphandla entreprenör. Huset omfattas av ett miljöprogram liknande det vi tagit fram för den nya förskolan på området och det är viktigt att det blir korrekt i alla delar, säger Kerstin Albertsson Bränn, avdelningschef Fastigheter.

Tanken är att de 40 boendeplatser som idag finns på Munkberga ska flytta till Skogsgården. Det innebär att resterande 40 lägenheter reserveras för målgruppen äldre med kognitiva sjukdomar.

Hur många som ska jobba på det nya boendet är ännu oklart.

undefined
En kafeteria ska finnas vid entrén till Skogsgården.

Hur tänker ni kring rekrytering av personal?

– Vi har haft svårt att rekrytera och håller på att se över bemanningen men klart är i alla fall att alla som idag jobbar på Munkberga ska flytta över till Skogsgården, vilket är en jättefördel, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende för äldre.

Det nya boendet ska bli ett kunskapscenter med kognitiva sjukdomar i fokus.

undefined
Nya Skogsgården kommer att byggas i form av ett kryss.

– Vår ambition är att öka kompetensen inom området äldre med kognitiva sjukdomar och skapa ett kunskapscenter på det nya boendet. Målet är att utbilda personal internt i hela avdelningen. Vi kommer också särskilt satsa på att ge stöd till anhöriga, säger Magdalena Jonsson.

 Det nya boendet har formen av ett kryss där mitten på huset blir ett nav. Man har lagt ner mycket energi på att skapa tillgängliga och vackra mötesplatser för de som ska bo där, både utomhus och inomhus.

undefined
Senare i år kommer en ny väg att börja byggas till området.

– Vi har haft en vision och en målbild där vi vill skapa en välkomnande och trygg miljö för de boende. Utomhus blir det skogstomt där vi försöker bevara så många träd det går med gångstråk både till och från huset, säger Magdalena Jonsson.

Byggstarten är planerad till nästa år och tidigast 2024 beräknas det nya särskilda boendet vara inflyttningsklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!