"Så här ska det inte se ut"

De många underkända skolköken kommer inte som någon överraskning för kommunen. Eftersatt underhåll av köken och stelbenta rutiner hos inspektörerna förklarar de höga siffrorna.

"Man har hållit nere underhållet i väntan på utredningen av den nya köksorganisationen", säger kostchef Maria Stoltz. (Arkivbild)

"Man har hållit nere underhållet i väntan på utredningen av den nya köksorganisationen", säger kostchef Maria Stoltz. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-03-21 06:00

Den pågående omorganisationen av kommunala kök har gjort att resurserna för ett renovera de befintliga köken hållits tillbaka.

-  Vi är medvetna om att det i vissa kök förekommer slitage och svårstädade ytor . Det belastar personalen på ett negativt sätt. Man har hållit nere underhållet i väntan på utredningen av den nya köksorganisationen, säger kostchef Maria Stoltz.

Kan detta väcka irritation bland köksanställda?
-  Det har jag full förståelse för. Det är tråkigt att fastigheterna inte är i de skick de borde vara. Det är absolut inte bra och så här vill jag inte att det ska se ut, men jag vill understryka att det händer saker om än inte i den utsträckning som det borde.

Förhöjd standard väntar
På Fastighetskontoret finns en prioriteringslista över vilka kök som står på tur i att byggas om eller renoveras. Högst upp på den återfinns köken där flest brister kunnat konstateras de senaste åren.

-  På sikt behöver alla kök byggas om i och med omställningen i produktionen från varm mat till kall mat. Standarden kommer att höjas på sikt och fler kök kommer godkännas, säger Stefan Bengtsson, verksamhetsansvarig för lokalförsörjning på Piteå kommun.

Han berättar att Sjulsmarks skola äskar medel för upprustning.

- Många ombyggnationer planeras framöver. Till dess genomförs små ändringar för att köken ska kunna leva upp till kraven så gott det går, säger Bengtsson.

Nya rutiner
14 underkända förskolor och 15 stycken med anmärkningar är orättvist höga siffror enligt inspektörerna som utfört tillsynerna.

- Betyget "underkänt" låter allvarligt. I våra nya rutiner heter det "med anmärkning" eller "utan anmärkning". Ibland kan checklistorna vi använder vara missvisande då dessa inte tar hänsyn till individuella situationer, säger livsmedelsinspektören Roger Andersson på Piteå kommun.

Inför 2011 ska checklistorna bort och kraven på kökspersonalens egendokumentation kommer minska.

-  Med vårt nya system är jag övertygad om att färre anmärkningar kommer delas ut, säger Roger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om