– Tanken är att förtäta ett område som i dag inte är så nyttjat med tanke på hur nära det är till allt, i dag är känslan att stan tar slut vid Stadshotellet, men nu vill vi utveckla den vidare istället, säger Florian Steiner, stadsarkitekt vid Piteå kommun.
PT har tidigare berättat om kommunens planer på att riva Norrmalmskolan i centrala Piteå och flytta över eleverna till närliggande Christinaskolan. Det möjliggör för bostadsbyggande på den frigjorda markytan samt även framför Rönnskolan.
Det handlar om kvarteret Rönnen som nu håller på att ta form. Arbete med att ta fram ett planprogram inleddes på vintern 2016. Nu har ett första planprogram tagits fram och ett samrådsmöte hölls den 15 juni.
Planprogrammet ska klarlägga förutsättningar och ange riktlinjer för de boende och verksamheter i kvarteret. Förslaget är att bygga mellan 260–310 lägenheter, husens höjd varierar från två våningar till det högsta som kan bli på åtta våningar. Piteborna har fram till den 1 augusti på sig att tycka till om planerna.
– Tanken är att det bli ganska tät, stadsmässig bebyggelse samtidigt som man beaktar kvalitén och att det blir grönt på innergårdarna och att det finns några gångstråk, säger Florian Sterner.
Visionen är att skapa ett stadskvarter med olika former av lägenheter, för både äldre och yngre:
– Man kan skapa det med olika lägenhetsstorlekar och upplåtelseformer. Då det också är kommunen som äger marken kan vi ställa krav på att de som exploaterar måste beakta olika saker. Det kan bli en del av avtalet.
Planprogrammet innehåller en hel del skisser som visar hur kvarteret skulle kunna se ut:
– Men det är ett planprogram, inget skarpt läge. Det visar exploateringsgrad och ger en viss vägledning, men sedan kan slutprodukten variera, säger Florian Sterner.
Han menar att skisserna bland annat ska visa olika alternativ på höjder på byggnader och hur de förhåller sig till den omgivande bebyggelsen:
– Man måste förhålla sig till den befintliga höjden på bebyggelsen efter Nygatan, Stadshotellet, till det gamla läroverket Christinaskolan och till kyrkan, men kommer man lite längre in i kvarteret visar planprogrammet att man kan bygga lite högre. Det skulle inte påverka den omedelbara angränsande stadsmiljön, säger Florian Sterner.
Efter samrådstiden ska synpunkterna samlas i en samrådsredogörelse.
– Om det inte är något som behöver ändras väsentligt går det dirket till politiken för antagande i kommunfullmäktige. Sedan kan man börja med att anvisa marken till intressenter och med detaljplanen, säger Sterner som tror det blir flera, separata detaljplaner.