Framfört kritik
Anders Mansten har i insändare, debattinlägg och intervjuer framfört sin kritik tydligt och klart, så att ingen ska behöva missuppfatta att organisationsförändringarna är en risk för patientsäkerheten. Och han har anmält landstinget till socialstyrelsen och till arbetsmiljöverket.I höstas fick Mansten en skriftlig varning, men efter förhandlingar mellan landstingsledningen och läkarfacket drogs varningen tillbaka.
Och Anders Manstens kritik har på intet sätt avtagit, men det har kostat på och han har själv ansett sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling. En av landstingsledningen beställd utredning visade på motsatsen.
Vägrar vara tyst
Själv kallar Mansten utredningen för en "formidabel ärekränkning". I rapporten antyds att Mansten ska ha betett sig aggressivt och hotfullt samt spritt politisk propaganda på arbetsplatsen. Något som han själv förnekar med skärpa. Hur som helst lär inte hans politiska engagemang i folkpartiet förbättrat hans status i den socialdemokratiska landstingsledningens ögon.Påståenderna i rapporten fick Anders Mansten att polisanmäla sig själv.
Bilden av Anders Mansten är tvetydig beroende på vem man frågor. Hjälte med civilkurage för många, bråkstake som vägrar rätta in sig i ledet, för andra. Men överläkaren vägrar vara tyst. Hans kritik av förändringarna inom akut- och intensivvården står fast.
Och även om landstingsledningen köper ut honom lär han inte tystna.