Förr fanns så kallade Bränngropar i varje by. Där eldades hushållens sopor upp. Det som brann. Resten grävdes ner och täcktes med jord.
Så får det inte längre gå till.
I dag finns i länet bara sex deponier för ickefarligt avfall; Piteå, Luleå, Boden, Kalix, Gällivare och Kiruna.
Tuffare miljökrav
De kommer att bli ännu färre. Det beror på att hanteringen möts av allt tuffare miljökrav vilket innebär stigande kostnader.Troligen kommer det bara att finnas ett fåtal större "soptippar" i Norrbotten 2015. Två av dem blir troligen i Gällivare och Piteå.
- Varje kommun bestämmer själva hur de vill satsa. Det mesta tyder dock på att de traditionella soptipparna blir färre, säger Henrik Hübinette, miljökonsult på Sweco, som varit med och utarbetat förslaget till en regional avfallsplan.
250 anställda
- Att anlägga deponier som svarar upp mot de krav som ställs via miljöbalken är relativt kostsamt. Därför har många mindre kommuner valt att istället skicka sitt deponiavfall till externa anläggningar. Om vi tittar framåt mot år 2020 bedömer jag att vi har två till tre större deponianläggningar kvar i länet, förutom de deponier som större industrier anlagt för eget bruk.Sophanteringen är inte bara ett problem. Totalt sysselsätts runt 250 personer inom kommunernas renhållning i Norrbotten.
Nedan redovisas hur länets kommuner hanterar sitt avfall.
Källa: Förslag till regional avfallsplan för Norrbotten.