"Socialnämnden är enligt föräldrabalken skyldig att utreda och fastställa faderskap för alla barn vars föräldrar inte är gifta med varandra vid barnets födelse. Detsamma gäller för samkönade par som är gifta. Socialnämnden är då skyldig att utreda och fastställa föräldraskap", detta står att läsa på familjerätten på kommunens hemsida.
Bekräftelsen går till så här: När barnet är fött får socialnämnden en underrättelse om detta varpå socialtjänsten skickar ut ett informationsbrev samt en broschyr om gemensam vårdnad. Föräldrarna ombeds där att ta kontakt med kommunen för att boka tid för faderskap/föräldraskap. Om föräldrarna bor ihop men inte är gifta gör socialnämnden en förenklad utredning och en skriftlig faderskapsbekräftelse/föräldraskapsbekräftelse. Om föräldrarna inte bor ihop eller förhållandena är komplicerade gör familjerätten en mer ingående utredning. När det råder osäkerhet om vem som är far till barnet kan det bli aktuellt med en rättsgenetisk undersökning.
Sofie Isaksson, enhetschef på familjerätten, säger att många inte förstår varför en utredning måste göras.
– Det är otroligt viktigt för barnet att faderskapet fastställs juridiskt. Det kan påverka barnet på många sätt, bland annat genom arvsrätten, säger Isaksson.
Det personliga besöket för att bekräfta faderskapet görs vid Familjens hus i Piteå.